Istanbul, intre vechi si nou

Istanbul, capitala fascinanta a Turciei, unde aventura incepe si unde intalnesti o alta cultura. Dupa primele discutii cu soferii de taxi, am decis sa ne urcam in autobuz ca sa ajungem in oras. Nu a fost prea greu sa gasim un loc in care sa dormim pentru cateva zile. Am ramas la o pensiune, in mijlocul vechiului oras, langa o moschee, dupa cum am aflat la ora 5 dimineata cand au fost facute primele chemari catre rugaciune.Istanbul, intre vechi si nou

Primele zile, am vizitat tot ce tine de clasic-moscheea albastra, moscheea suleyman, aya sophia, topkapi palace, mausoleul sultanilor, etc. A fost un ochi deschis pentru istoria grozava a Turciei si pana la prezentul culturii musulmane. Cu cateva ocazii, am fost martori la rugaciunile din moschee si intotdeauna era aglomerat. De asemenea, am vizita bazarul, pietele. Totul e foarte ieftin, foarte mult spatiu si oamenii iti solicita atentia tot timpul pentru a vinde covoare sau matase ori sa ne invite la restaurantele sau cafenelele lor.

Istanbul, intre vechi si nou

 

Am mancat apoi kebab, porumb, simit-o paine in forma de gogos cu susan, sau peste proaspat intr-un restaurant din Gatata bridge -podul  cel vechi, care s-a prabusit cu cativa ani in urma, acum a fost inlocuit cu unul nou .Intr-una din zilele urmatoare, am mers in excursie cu vaporul in Bosfor, poarta Asiei. Pe rau, am vazut privelisti si minunate si multe cladiri interesante, dar nu a fost o ambarcatiune doar pentru turisti ci era utilizata si de comerciantii turci, de oameni care mergeau la munca, sau pentru cumparaturi.

Istanbul, intre vechi si nou

 

Aceasta excursie a fost ocazia de a experimenta viata de zi cu zi in Istanbul . Am petrecut cateva ore in micul oras Anadolu, pe coasta Marii Negre. Am trecut granita cu Asia. Din nou, peste proaspat si calamari. Dar si strazi micute si case saracacioase. Era cu totul diferit de splendorile orasului vechi istoric Istanbul.

Istanbul, intre vechi si nou

Cand am ajuns inapoi in oras, mi-am amintit de abundenta pestelui proaspat oferit de pescari-pestele era inca viu cand era vandut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *