Leziunile ligamentului incrucisat anterior

In acest articol:

  • Ce sunt leziunile ligamentului incrucisat anterior?
  • Simptome
  • Diagnostic
  • Preventie
  • Tratament
  • Cand sa apelati de urgenta la un medic?
  • Pronostic

Ce sunt leziunile ligamentului incrucisat anterior?

Ligamentele sunt benzi dure de tesut fibros ce conecteaza oasele intre ele. Ligamentul incrucisat anterior si ligamentul incrucisat posterior se afla in interiorul articulatiei genunchiului. Aceste ligamente leaga femurul si tibia de articulatia genunchiului. Ligamentul incrucisat anterior si cel posterior, formeaza un ”X ” in interiorul genunchiului ce il stabilizeaza impotriva fortelor ce survin din fata in spate sau a celor din spate in fata.
O leziune a ligamentului incrucisat anterior este o luxatie, in care ligamentul este rupt sau alungit mult mai mult decat trebuie.  Majoritatea cazurilor, in care ligamentul incrucisat anterior este rupt, se datoreaza aproape intodeauna uneia dintre urmatoarele cauze:

  • O oprire brusca, rasucire, sau unei schimbari de directie a articulatiei genunchiului. Aceste miscari ale genunchiului sunt o rutina in cazul practicarii sporturilor precum: fotbal, baschet, rugby, gimnastica, ski, etc. Din acest motiv, atletii ce practica aceste sporturi prezinta un risc crescut pentru aparitia unei leziuni de ligament incrucisat anterior.
  • Hiperextensie a genunchiului- cateodata in timpul unor sarituri atletice si a unor aterizari, genunchiul se extinde mai mult decat ar fi nevoie
  • Contact direct- Ligamentul de incrucisare anterioara poate fi lezat in timpul contactelor sportive, cand genunchiul sau partea inferioara a piciorului sufera un impact direct.

La fel ca si celelalte tipuri de luxatii, leziunile ligamentului de incrucisare anterioara pot fi clasificate in felul urmator:
Stadiul I — Presupune o lezare usoara ce cauzeaza doar fisuri sau rani microscopice. Chiar daca aceste fisuri mici pot duce la alungirea ligamentului, ele nu afecteaza in totalitate, abilitatea genunchiului de a sustine greutatea corporala.
Stadiul II — Presupune o lezare de intensitate medie in care ligamentul incrucisat anterior este partial rupt. Genunchiul da adesea semne de instabilitate in momentul cand pasim sau stam in picioare.
Stadiul III — Presupune o lezare severa in care ligamentul incrucisat anterior este complet distrus, iar genunchiul este foarte instabil, incapabil sa sustina greutatea corporala.
Femeile care practica sporturi de contact prezinta un risc mai mare de a-si leza ligamentul incrucisat anterior, decat barbatii care practica aceleasi tipuri de sport. Expertii in medicina sportiva nu au reusit sa determine motivul pentru care femeile atlete sunt mult mai predispuse sa isi raneasca ligamentul incrucisat anterior. Cativa dintre cercetatori considera este vorba despre o diferenta de ordin anatomic intre genunchiul barbatului si cel al femeii. Altii dau vina pe efectele hormonilor feminini asupra ligamentelor organismului sau pe diferentele de antrenament, aptitudini si conditie fizica ale celor doua sexe.

Simptome

Simptomele unei leziuni de ligament incrucisat anterior pot include:
• Pocnitura inauntrul genunchiului cand ligamentul incrucisat anterior se rupe.
• Umflarea serioasa si deformarea genunchiului la cateva ore dupa accident.
• Durere severa la nivelul genunchiului ce te impiedica sa iti continui activitatea sportiva sau obisnuita. (acest lucru se intampla adesea in ruptura partiala a ligamentului).
• Lipsa durerii de la genunchi, in special cand ligamentul a fost complet rupt, si nu exista niciun fel de tensiune in jurul acestuia.
• Vanataie pe genunchi aparuta datorita sangerarii interne.
• Senzatie ca genunchiul tau va ceda sau nu va rezista daca incerci sa te ridici.

Diagnostic

In diagnosticarea luxatiei de ligament incrucisat anterior, medicul va dori sa stie exact cum v-ati ranit piciorul. El ar putea intreba:
• Tipul miscarii ce a cauzat leziunea (rasucirea genunchiului, oprire brusca, contact direct, hiperextensie)
• Daca ai simtit o pocnitura inauntrul genunchiului, si cand leziunea s-a intamplat mai exact.
• Cat timp a durat pana la aparitia umflaturii
• Daca durerea severa te-a imobilizat imediat dupa incident.
• Daca genunchiul tau a devenit instabil si incapabil de sustinere, imediat dupa ranire.

De asemenea, daca esti un atlet sau un sportiv de performanta care si-a ranit genunchiul, atunci doctoral tau va dori sa ia legatura cu antrenorul tau pentru a afla mai multe despre felul in care te-ai lovit.
Medicul specialist iti va examina ambii genunchi, comparandu-l pe cel lovit cu cel sanatos. El va controla genunchiul lezat in cautarea unor urme de umflatura, deformare, dislocare sau de formare de lichid inauntrul sau. Mai mult doctorul va verifica capabilitatea genunchiului de miscare, daca nu este prea dureros sau prea umflat si va controla puterea ligamentelor.
Daca examenul fizic indica ca aveti o leziune semnificanta a ligamentului incrucisat anterior, atunci doctorul va recomanda o imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau o arteoscopie pentru scanarea leziunii genunchiului. Dar pentru diagnosticarea unei rupturi partiale a ligamentului incrucisat anterior atunci, o artroscopie este mai eficienta decat un examen de rezonanta magnetica.

Preventie

Pentru prevenirea ranilor ce apar in context sportiv, puteti respecta sfaturile de mai jos:
• Incalziti-va si faceti exercitii de alungire inainte de a participa la activitati sportive.
• Intariti-va muschii din jurul genunchiului prin intermediul unui program special de exercitii.
• Evitati miscarile bruste. Creste-ti treptet nivelul de efort.
• Purtati pantofi comfortabili, care sa va sustina in mod corespunzator picioarele.
• Daca practici fotbalul, intreaba-ti doctorul ce echipament ar trebui sa folosesti pentru a evita leziunile de la nivelul genunchiului.

Tratament

Tratamentul pentru Stadiul I si Stadiul II al luxatiei ligamentului incrucisat anterior presupune:
• Odihnirea genunchiului
• Aplicarea de gheata in zona ranita pentru evitarea aparitiei umflaturii
• Strange umflaura cu un bandaj elastic
• Ridica, daca se poate, piciorul cu zona ranita.

Medicul iti va putea de asemenea prescrie medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul pentru a reduce durerea si pentru a scadea umflatura. Dupa ce durerea de la nivelul genunchiului se diminueaza, iti va fi probabil recomandata efectuarea unui program de reabilitare pentru intarirea muschilor ce iti inconjoara genunchiul.

Tratamentul depinde de asemena de nivelul tau de activitate. Interventia pe cale chirurgicala ar putea fi folosita in cazul sportivilor ce au nevoie sa isi reia activitatea. In mod initial, tratamentul stadiului III al ruperii ligamentului incrucisat anterior presupune acelasi tratament folosit si in primul stadiu. Apoi, acesta va fi reconstruit prin intermediul unei bucati din propriul tesut sau un tesut primit de la un donator compatibil. Cand aceasta procedura este realizata, chirurgul inlocuieste ligamentul rupt cu o bucata dintr-un tendon de la nivelul genunchiului sau cu o sectiune a unui tendon dintr-un muschi cu o dimensiune mai mare. La ora actuala, aproape toate aceste tipuri de reconstructii la nivelul genunchiului sunt efectuate prin intermediul operatiei artroscopice, care utilizeaza incizii de marime mai mica, necauzand la fel de multa grija precum o operatie traditionala.

Cand sa apelati de urgenta la un medic?

Contactati de urgenta un medic daca genunchiul dumneavoastra se umfla sau se deformeaza, chiar daca nu aveti dureri. Un alt simptom vrednic de luat in seama este senzatia de a nu fi in stare sa va ridicati, datorita genunchiului care nu mai este in stare sa sustina greutatea corporala.

Pronostic

Aproximativ 90% dintre pacientii ce au suferit o ruptura a ligamentului incrucisat anterior, se recupereaza complet dupa ce au urmat cu strictete un program terapeutic corespunzator. Complicatiile pe termen lung pe care le pot resimti pacientii cu o ruptura de ligament in stadiul III sunt aparitia si dezvoltarea unor simptome de osteoartrita la nivelul genunchiului afectat. Potrivit unui studiu, 55% dintre pacientii care au suferit o leziune a ligamentului incrucisat anterior, li s-au descoperit osteoartrita de genunchi prin intermediul unor radiografii, la aproximativ 5 ani de la accident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *