Mersul pe jos, un adevarat medicament

Mersul pe jos este cel mai bun medicament al omului.  
-Hippocrate

Hipocrate trebuie să fi fost un tip destept! Există cercetari care au dovedit că mersul pe jos este bun, iar rezultatele sunt impresionante: imbunatatiri majore la diabet si boli de inima, scăderea tensiunii arteriale, creșterea densității osoase, și mai toate de la mersul pe jos regulat.

În acest articol vom vedea cum mersul pe jos ne ajuta, cât de mult trebuie să mergem pentru a obține beneficii, tipuri de mers pe jos și tehnici, cum să începem și alte informații valoroase.

Mersul pe jos este unul dintre cele mai simple și mai puțin costisitoare modalități de a rămâne apt fizic. Este, de asemenea, o formă versatila de exercitii care poate fi făcuta în aer liber, și puteți adapta intensitatea antrenamentului bazat pe abilitatile individuale și obiective .

Înainte de a începe un program de mers pe jos, discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o afecțiune cronică sau dacă ați avut un traumatism recent. Mersul pe jos si exercitiile fizice pot ajuta la controlul progresiei bolii si ameliorarea simptomelor la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet, și mulți oameni cu artrita sau alte probleme musculo-scheletice vor experimenta ameliorarea simptomelor de la un exercițiu medical-supravegheat de mers pe jos.

 

Mersul pe jos, un adevarat medicament
Investiti in pantofi buni. Deoarece sunt singurele cheltuieli pentru echipamentele de care aveți nevoie, acordati deosebita atenție la numar si calitatea pantofilor. Pantofii trebuie să se potrivească atunci când ii încercați fara presiune care ar putea provoca blistere sau bataturi. Purtați șosete de calitate atunci când achiziționați pantofii, și amintiți-vă că veți avea nevoie probabil pantofi de dimensiuni mai mari decât purtati în mod normal, dacă aveți de gând să purtati sosete groase.

Îți amintești primul pas?

Amintiți-vă primul pas. Ce tam-tam a făcut toata lumea! Și apoi ati continuat in copilarie, adolescenta, si la maturitate, dar undeva pe drum, la fel ca majoritatea adultilor, probabil v-ati oprit din mers. De fapt, procentul adultilor care petrec cea mai mare din zi stând a crescut de la 36,8% în 2000 la 39,9% în 2005! O parte din motive ar putea fi agitata, viata stresanta, cu nici o clipă de pierdut pentru recreere sau exercitii . Mediul joacă un rol, inactivitatea a fost proiectata în viețile noastre, de la scările rulante la telecomenzi, aspiratoare robotizate, periuțe de dinți electrice pana la dispariția trotuarelor și locurilor sigure pentru plimbat. Dar cercetările arată că toată această automatizare este rea pentru sănătatea noastră. Inactivitatea este a doua cauza de deces în Statele Unite, dupa consumul de tutun.

Ai crede că o activitate simpla ca mersul pe jos e prea putin. Dar mai puțin de 50% din adultii americani fac exerciții fizice suficiente pentru a obține orice beneficii de sanatate sau de fitness de la activitatea fizica. Este mersul pe jos mântuirea noastră? Nu știm sigur, dar dovezile sugerează că este probabil un început bun.

 

Mersul pe jos, un adevarat medicament

Care sunt top 10 motive pentru a merge pe jos?

Mersul pe jos previne diabetul de tip 2. Programul de Prevenire a Diabetului a aratat ca mergand pe jos 150 de minute pe saptamana putem pierde 7% din greutatea corpului si poate reduce riscul de diabet cu 58%.
Mersul iti întărește inima dacă ești bărbat. Într-un studiu, rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai puțin de un km pe zi a fost aproape de doua ori decat cei care au mers mai mult de doi km pe zi.
Mersul iti întărește inima daca esti femeie. Femeile care au mers trei ore sau mai mult pe săptămână au avut risc redus de atac de cord sau alt eveniment coronarian cu 35%, comparativ cu femeile care nu au mers.
Mersul pe jos este bun pentru creier. Într-un studiu privind mersul pe jos si functia cognitiva, cercetatorii au descoperit ca femeile care au mers echivalentul unui ritm ușor de cel puțin 1,5 ore pe saptamana au avut functia cognitiva mult imbunatatita si declinul cognitiv mai putin decat femeile care au mers mai puțin de 40 de minute pe săptămână. Gândiți-vă la asta!
Mersul pe jos este bun pentru oasele tale. Cercetarile arata ca femeile in postmenopauza care merg aproximativ un km in fiecare zi au o densitate osoasa mai mare a întregului corp decat femeile care merg pe jos distanțe mai scurte, iar mersul pe jos este, de asemenea, eficient în încetinirea ratei de pierdere osoasa de la picioare.
Mersul pe jos ajuta la atenuarea simptomelor de depresie. Un tur de 30 minute, de trei până la cinci ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni a redus simptomele de depresie măsurată cu ajutorul unui chestionar standard de depresie cu 47%.
Mersul pe jos reduce riscul de cancer mamar si de colon. Femeile care au efectuat echivalentul de o oră și 15 de minute pentru două ore și jumătate pe săptămână de mers pe jos au avut cu   18% mai putin risc de cancer de san, comparativ cu femeile inactive. Multe studii au aratat ca exercitiile fizice pot preveni cancerul de colon, și chiar dacă o persoană dezvolta cancer de colon, beneficiile exercitiilor par să continue atât prin creșterea calității vieții cat și reducerea mortalității.
Mersul pe jos doar de trei ori pe saptamana timp de 30 de minute poate crește în mod semnificativ fitnessul cardiorespirator.
Mersul pe jos în reprize scurte imbunatateste fitnessul, de asemenea! Un studiu pe femei sedentare a aratat ca reprize scurte de mers pe jos (trei plimbări de 10 de minute pe zi) a condus la îmbunătățiri similare ca in sala de fitness și a fost cel puțin la fel de eficace in reducerea grasimii corporale ca reprizele lungi (o plimbare de 30 de minute pe zi).
Mersul pe jos imbunatateste functia fizica. Cercetările arată că mersul pe jos imbunatateste fitnessul si functia fizica si previne handicapul fizic la persoanele in varsta.
Lista poate continua, dar dacă am continua, nu ai mai avea timp pentru a începe mersul pe jos! Deci, la treaba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *