Migrena

O migrena este o formă comună de dureri de cap, care se crede că apar ca rezultat al interacțiunilor complexe dintre sistemul nervos și sistemul vascular, precum și modificări în substantele chimice din creier.

Migrenele afecteaza peste 30 de milioane de americani, iar femeile suferă mai frecvent decat barbatii de aceasta boala. (Aproximativ 75% dintre femei sufera de migrene.). Cu toate acestea, migrena rămâne încă în mare măsură nediagnosticata si netratata; mai puțin de jumătate din persoanele cu migrena sunt diagnosticate de doctori. Migrena este o afectiune cronica, cu atacuri recurente. Cele mai multe (însă nu toate) atacuri de migrena sunt asociate cu dureri de cap.

Migrenele de obicei, sunt descrise ca o durere intensa. (Uneori, durerea este situata în frunte, in jurul ochilor, sau la partea din spate a capului.)
Durerea este de obicei unilaterală (pe o parte a capului), cu toate că aproximativ o treime din timp durerea este bilaterala (pe ambele parti ale capului).
Migrenele încep de obicei atunci când bolnavul este treaz, mai putin frecvent, ele pot trezi bolnavul.

 

Migrena

 

O migrenă, de obicei, este agravată de activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor.
Greață, vărsături, diaree, paloare faciala, mâini reci, picioare reci, si sensibilitate la lumina si sunet de obicei însoțesc migrena. Ca urmare a acestei sensibilitati la lumina si sunet,cel care sufera de migrene de obicei, preferă să stea într-o cameră liniștită, întunecată în timpul unui atac. Un atac tipic dureaza intre 4 si 72 de ore.
Se estimeaza ca 40% până la 60% din atacurile de migrena sunt precedate de simptome premonitorii (avertisment) cu durata de ore sau zile. Aceste simptome pot include:

somnolență;
iritabilitate;
oboseala;
depresie sau euforie;
sete excesivă, retenția de lichide, precum și volumul de urină crescut;
schimbarea tranzitului intestinal (constipație sau diaree);
letargie sau căscat;
pofta pentru alimente dulci sau sarate.
Pacienții și membrii familiilor acestora, de obicei, știu că atunci când observă aceste simptome de avertizare, un atac de migrena începe.

Migrena cu aura
20% din migrene sunt asociate cu o aura. De obicei, aura precede durerile de cap, deși, ocazional, poate apărea simultan cu ele. O aura poate implica modificări senzoriale. Aurele cele mai frecvente sunt:

-intermitente, lumini viu colorate într-un model în zigzag
-o gaură în același câmp vizual, de asemenea, cunoscut ca o pată oarbă.
Unii suferinzi de migrene în vârstă pot avea doar aura vizuala, fără dureri de cap. Alte aure includ halucinații auditive și gusturi si mirosuri anormale.

Pentru aproximativ 24 de ore după un atac de migrena, bolnavul se poate simti golit de energie și poate experimenta o durere de cap cu grad scăzut, împreună cu sensibilitate la lumina si sunet. Din păcate, unii suferinzi pot avea dureri de cap recurente in cursul acestei perioade.
Cum este migrena diagnosticata?

Migrenele sunt de obicei diagnosticate atunci cand simptomele descrise anterior sunt prezente. Migrenele, în general, incep in copilarie sau la maturitate timpurie. În timp ce migrenele pot apărea la un individ dupa vârsta de cincizeci de ani, varsta inaintata face alte tipuri de dureri de cap mai probabile. O istorie de familie sugereaza o predispoziție genetică de migrena.

Cum sunt tratate migrenele?

Tratamentul include terapii care pot sau nu pot implica medicamente.

Terapii fara medicamente pentru migrenă

Folosind gheață, precum și tehnici de relaxare pot fi de ajutor in stoparea unui atac
Somnul poate fi cel mai bun medicament, dacă este posibil.
Prevenirea migrenei necesită motivație pentru a face unele modificări de viață. Pacienții sunt educați ca factorii declansatori pot fi evitati. Acesti factori declansatori includ:

-fumat
-evitarea anumitor alimente, în special cele bogate in tiramina, cum ar fi brânzeturile
În general, un stil de viata sanatos, cu o buna nutritie, un aport adecvat, consum de lichide, somn suficient, și exercițiul fizic pot fi utile. Acupunctura a fost, de asemenea sugerata a fi o terapie utilă.

Medicamente pentru migrenă

Persoanele cu dureri de cap ocazionale, migrene ușoare, care nu interfereaza cu activitatile de zi cu zi, de obicei, se trateaza cu antialgice (analgezice). Analgezicele s-au dovedit a fi sigure și eficace pe termen scurt , atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetele lor.

Găsirea unei combinații eficiente de analgezic este adesea un proces de încercare și eroare, deoarece indivizii raspund diferit la diferite analgezice. În general, o persoană ar trebui să utilizeze analgezic, cu care a lucrat în trecut. Acest lucru va spori probabilitatea ca un analgezic va fi eficient și reduce riscul de reacții adverse.

Copiii și adolescenți nu ar trebui să folosească aspirina pentru tratamentul durerilor de cap, alte dureri, febră, din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye, o boala care pune in pericol viata, care poate duce la coma si chiar moarte.
Persoanele cu tulburari de echilibru sau dificultăți de auz ar trebui să evite folosirea aspirinei, deoarece aspirina poate agrava aceste boli.
Persoanele care iau anticoagulante  nu ar trebui să ia aspirină fără supravegherea unui medic, deoarece acestea sporesc riscul de sângerare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *