Misterioasele asezari mayase

Nici o excursie în Mexic nu este completă fără o plimbare in  trecutul țării. Mexic este plin de capodopere bine restaurate arheologic , care oferă o bucatica a  vietii  asa cum era cu mii de ani în urmă. Aceste ruine antice sunt răspândite pe întreg teritoriul țării, inclusiv piramidele falnice Maya  din peninsula Yucatan și orașul antic elaborat   în afara orașului modern   Mexic. Iată selecția celor mai bune   ruine antice din Mexic în funcție de regiune.

Quintana Roo
Tulum este una dintre cele mai mici ruine  mayase, dar locația sa pe faleză cu vedere la ocean o face una dintre cele mai pitoresti. Tulum a fost unul dintre orașele ultimelor  pe care civilizatia Maya le-a construit, între 1200 și 1450, și a servit ca un important port comercial până la cucerirea spaniolă. Turistii vin de la Cancun și Playa del Carmen pentru a vedea ruinele delimitate de pereți de stâncă pe 3 laturi. Principalul punct de interes este El Castillo, castelul care a fost cândva un far ce furniza  trecerea în condiții de siguranță pentru ambarcațiunile care traversează apele stâncoase. După explorarea siturilor arheologice,  uitati-va în jos de pe stânci sau faceti o baie în ocean ori înot și snorkeling. La mai puțin de 10 de mile sud de Tulum este situl Muyil, care, de asemenea, trece prin Chunyaxche. Muyil a fost construit înainte de Tulum, între 1100 și 1200, și a fost folosit ca un post comercial în lume datorită locației sale  convenabile. Datorita dimensiunilor sale mici, nu e aproape la fel de popular  ca multe din celelalte  ruine  mayase . Deci, ați putea  explora El Castillo, Pink Palace și junglele din jur și chiar sa va bucurati de liniște și pace.

Misterioasele asezari mayase

Yucatan
Chichen Itza este cea mai populara dintre ruinele mayașe de pe Peninsula Yucatan si cea mai vizitata în Mexic. Arhitectura sa izbitoare și istoria unica a câștigat un loc pe lista celor 7 noi minuni mondiale in 2001. Grupurile de turisti se îndepărteaza de  Cancun și Playa del Carmen pentru a vizita  aceste situri dar puteti închiria o mașină dacă doriți să petreceti mai mult timp explorând ruinele. În trecut, vizitatorii au putut urca pe scari abrupte -365  ale  piramidei El Castillo. Cu toate acestea, astăzi, din motive de siguranță, veți  putea admira piramida doar de la sol. Alte caracteristici   includ un teren, temple și grupări de coloane. Platformele decorative se crede că au fost locuri pentru sacrificiu uman și sunt dotate cu un zid de cranii, precum și sculpturi de serpi care mananca inimile oamenilor.

La aproximativ 45 km de Chichen Itza și ascunse adânc în jungla Yucatan, se afla Ek Balam care este un sit întins, de asemenea, cunoscut sub numele de ‘Black Jaguar.” Arheologii nu a început restaurarea zonei până în 1997, și s-au descoperit multe comori de atunci. Cea mai mare clădire este Acropole, un palat cu 6 nivele considerat a fi fost  al guvernanților și  între anii 600 și 900. Daca urci in  partea de sus, poti sa vezi un teren unde oamenii au jucat o dată jocuri cu mingea și au efectuat ritualuri care ar putea implica  sacrificii umane. Situl este deschis zilnic intre 08:30 – 04:30 pentru o mică taxă. Pentru că nu este pe deplin excavat, există facilități puține pentru turiști. Cu toate acestea, satul este in apropiere, iar la restaurantul italian Dolce  se servesc mâncăruri naturale și organice.

Unele dintre cele mai frumoase ruine ale orașului pot fi găsite la doar 50 de km de centrul cultural Yucatan în orașul Merida. Intre anii 600   și 900, Uxmal a fost un centru religios, iar unii cercetatori cred ca a fost capitala regiunii Puuc. Cea mai inalta structura este Casa piramidei Magicianul care are turnuri de 100 de metri in apropiere de intrare. Alte locuri  de explorat  includ o  mănăstire de călugărițe spațioasă, care ar fi putut fi o școală și Palatul Guvernatorului, care include unele obiecte din piatră de lux. Casa   broaștelor țestoase  si-a câștigat numele de la sculpturile cu broaste testoase care decorează clădirea. Puteti petrece noaptea la unul din hotelurile locale astfel încât vă puteți bucura de showurile de  lumina si sunet  ce au loc   în fiecare seara de la 19, toamna și iarna și  de la 20 ,  primăvara și vara.

Misterioasele asezari mayase

Campeche
Este ușor  sa vizitati ruinele mayase   în doar o zi în Campeche, din cauza apropierii  dintre siturile arheologice. Întreaga zonă reflectă un stil arhitectural cunoscut sub numele de Rio Bec, care se caracterizează prin sculpturi ornamentale, inclusiv fețele uriase, turnurile înalte și scările false. Dacă  doriti sa explorati această regiune, cazati-va la  hotelul Dreams, care este la  distanță scurtă de siturile principale din regiune.

Zona   Becan datează încă din 600 î.Hr. Orașul a fost înconjurat de un șanț cu acces la 7 poduri, iar astăzi ne-au ramas multe dintre clădirile ceremoniale. Puteti vedea temple înalte   cu piramide și un palat mare, care întâmpină  vizitatorii prin gura enorma  a unui monstru. Adauga   ruinele Xpuhil pe lista. Acest sit este mai mic si se afla la doar câțiva kilometri distanță și nu este popular printre vizitatori. Savureaza teritoriile nealterate de la Xpuhil și admira turnurile înalte , care se abat de la stilul tradițional.

Situl este cel mai îndepărtat din statiune, dar, fără îndoială, este cel mai valoros. Nu departe de granița cu Guatemala, situl este localizat în   Calakmul si are aproape 2 milioane de hectare. Există o multitudine de comori antice, cu aproximativ 6750 structuri mai mari, care sunt cunoscute sub numele de piramida falnica Structura II.

Misterioasele asezari mayase

Chiapas
In regiunea muntoasă Chiapas, există 2 situri esențiale mayase, care sunt accesibile din orașul San Cristobal de las Casas. Cele mai populare și mai ușor accesibile dintre acestea este Palenque, care a atins apogeul în perioada clasică dintre anii 500  și 700. Cu un turn de   poveste care se ridica deasupra, palatul diferă de  structurile similare cu alte situri Maya. Toate clădirile sunt împodobite cu sculpturi puternice și inscripții  care dau indicii arheologilor  despre viața  din acest oraș Maya.  Exploreaza traseele din junglă și cascadele, și  verifica  arta   restaurată în muzeu care adaposteste sculpturi si reliefuri ce descriu conducători și zei.

 

Misterioasele asezari mayase

Oaxaca
Valea  Oaxaca a fost odată un centru pentru culturile mesoamericane înainte de invazia spaniolă. O dovadă a culturii stilului arhitectural inteligent și culturii, Monte Alban este un sit  elaborat, cu cladiri, pasaje subterane și dovezi de sisteme de stocare de drenaj și apă. Acest loc dateaza de la oamenii Zapotec, o civilizație pre-columbiana, care au făcut-o cândva capitala  lor în jurul  anilor 500 î.Hr. Astăzi ruinele sunt toate centrate pe Gran Plaza, un spațiu larg deschis incadrand   clădiri, palate, piramide și peste 170 de morminte. La muzeu, puteți vedea Danzantes, o serie de tablete de piatră sculptate, care infatiseaza oameni  in diferite stadii ale torturii și sacrificiului.

 Misterioasele asezari mayase

Mexic
Dacă vizitati Ciudad de Mexico, puneti pe lista Teotihuacan  pentru  ca este unul dintre cele mai bune  situri arheologice din tara. La aproximativ 25 de km de modernul Mexico City, Teotihuacan a fost epicentrul Mezoamericii datând din primele 2 secole î.Hr. și a înflorit până la prăbușirea acestuia undeva în jurul   700 AD. Avenue of the Dead este strada principală care imparte largul oraș în jumătate, din Plaza Luna se întinde dincolo de Ciudadela. Piramida Soarelui este a treia în lume ca marime.

Misterioasele asezari mayase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *