Mongolia, o alta lume

Am ajuns în după-amiaza devreme la Ulan Bator, cu un tren mongol, venind de la Beijing. Am călătorit o zi întreagă și o noapte, cu o oprire aproape de granița mongolă … Am fost obosita, după ce a văzut deșert atât de mult, stepele, cai, cămile, … praf și murdărie multa. Dar am fost foarte emoționata sa pot vedea acest oras de la distanta. Partea cea mai izbitoare pentru mine sunt “suburbiile”, care sunt un amestec de iurte nomade tradiționale (numite “ger” în mongolă) si case din lemn, care nu sunt uneori mult mai mari decat grajdurile.

Mongolia rurala

În ziua următoare, am plecat de la hotel mai devreme pentru a merge în satele mongole cu autobuzul. Destinația noastră  era vizitarea unor așezări nomade mongole, și Terelj National Park. Toată lumea a fost destul de incantata de aceasta idee. Primul lucru au fost “suburbiile”.  Am văzut din tren, dar acum erau mai aproape. Acestea mi s-au părut într-adevăr de necrezut și atât de diferite. Populatia mongola preferă să trăiască in adăposturi cea mai mare parte numai în timpul iernii (apropo, diferența de temperatură între mijlocul verii și mijlocul iernii este de 70 de grade Celsius!). De asemenea, în suburbii, caii sunt un mod folositi pentru călători, precum și ocazional ii folosesc să meargă “în oraș”.Ruralul curând a devenit pustiu, și a dispărut in praf, și au aparut peisaje verzi dealuri. Aproape nici un fel de trafic pe aceste drumuri, așezări nomade și numai cai și boi.

 

Mongolia, o alta lume

Familii nomade

Mai târziu, ne-am oprit sa vizitam o familie nomadă. Aceasta detinea două corturi ger, și ovine și caprine, cai, câini… Ghidul nostru mongol a cerut oamenilor sa ne lase să le vizitam casa. Interiorul ger-ului a fost foarte frumos decorat cu un altar de familie și mai multe covoare. Ghidul nostru a tradus o parte din întrebările noastre. Am aflat că acest “om al familiei”, a fost fiul de 70 de ani al femeii care statea în fața ger-ului (ea a fost considerata a fi de “aproape 100 de ani”, dar vârsta ei reală nu este cunoscută cu exactitate). Oamenii sunt destul de superstițioși, și am citit ca nu trebuie sa nu întorci spatele la altar sau la persoane în vârstă.

 

 

Mongolia, o alta lume

Ger de camping

Apoi am mai departe, și să ne-am instalat în propriul noastru “ger pentru o zi”. În mediul fabulos al National Park Terelj, există mai multe “camari turistice” cu corturi ger. Există un restaurant cu bar din lemn, dar nu există nici o apă curgătoare.  In ger, nu există dușuri, și va trebui să faci focul pentru a tine de cald seara. Și sejurul a fost foarte placut, am fi putut sta cu ușurință încă o săptămână, în acest loc. În timpul zilei, am mers pe jos între formațiuni de rocă, am facut călărie, și în seara am vorbit cu localnicii, Distractie, carti de joc sau jocuri de biliard (foarte popular, intre localnici, dar ei devin foarte zgomotosi pe timp de noapte, mai ales unii băuti). Dar pentru mine spectacolul real a inceput la miezul nopții, deoarece atunci stelele sunt luminoase, în noaptea de cerneală neagră, iar acesta este un loc minunat pentru a le vedea pe toate (sau aproape toate). Am plutit în derivă un pic departe de tabără noaptea, și am putut vedea stelele și Calea Lactee! A fost atât de minunat! Cu toate acestea șoferul nostru mongol, care a fost cu mine știa foarte multe despre constelatii … – M-a avertizat să nu stau mult timp acolo, din cauza lupilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *