O escala la Kremlin

Unele locuri  le-ai vazut de sute  de ori   la televizor sau in  imagini din carti, incat sti aproape totul despre detalii si istoria cladirilor. Dar totusi, intr-o zi, daca ai ocazia sa vizitezi acele locuri, vei avea un sentiment special. Sentimentul ca nu este asa cum ti-ai imaginat ca va fi, sau doar efectul realizarii ca de fapt te afli intr-un loc foarte faimos. Si dupa aceea, cand te intorci acasa si revezi la teevizor imagini cu acele locuri, nu ti se va parea la fel ca inainte. Pentru ca acum sti ca ai trecut acel pasaj, ai traversat acea strada, ai fost inauntrul acelei biserici…
Red Square e unul din acele locuri.

O escala la Kremlin

Am ajuns seara tarziu si prima priveliste a fost un apus superb. Seara, am facut o plimbare pe Red Square. Luminile apusului creau o atmosfera speciala. Prima impresie a fost ca piata nu e atat de mare…mai mica decat ma asteptasem. Poate din cauza ca veneam de la Beijing, si o comparam cu locurile vazute acolo. De asemenea, mausoleul lui Lenin parea mai mic decat il vazusem in imagini.

O escala la Kremlin

Intr-una din zilele urmatoare am vizitat mausoleul lui Lenin. Nu sunt foarte multe de vazut inauntru, si totul mi se parea ireal, dar in fiecare zi, sunt foarte multi vizitatori. Regulile sunt foarte stricte. Nu poti sa iti iei camera video ori bauturi si mancare inauntru, trebuie sa iti scoti palaria cand intri, si trebuie sa respecti tacerea absoluta. Nu am fost foarte serioasa in legatura cu aceasta ultima regula…Cand ai intrat inauntru, cobori niste scari, pe care trebuie practic sa le ghicesti, deoarece ochii nu iti sunt obisnuiti cu intunericul, si nici macar nu mi-am dat seama ca agentii sovietici se afla acolo, doar cand mi-au reamintit sa pastrez linistea. O parte interesanta  e vizitarea mormintelor unor lideri sovietici comunisti, care sunt ingropati intre spatiul mausoleului si zidurile Kremlinului.

 

O escala la Kremlin

Kremlin

In zilele noastre, intre zidurile Kremlinului, gasesti un amestec de trecut si prezent. Mostenirile tariste, catedralele, turnul cu ceas, dar si cladiri guvernamentale si resedinta lui Putin.

O regula pe care ghidul nostru ne-a relevat-o a fost ca nu avem voie sa mergem decat pe trotuar. Daca iesi de pe trotuar cei de la securitate isi vor folosi fluierele, si trebuie sa le foloseasca destul, atat timp cat nu toti turistii respecta aceasta regula. De asemenea, daca stai prea mult intr-un singur loc, in special cand privesti in directia lor, iti spun sa treci mai departe. Numai vehiculele privilegiate si oficialitatile au dreptul sa foloseasca drumul. Poti vedea limuzine negre rusesti pe care le-ai vazut numai in filme, dar nu poti sa faci poze. De asemenea, nici in catedrale si armurier nu poti fotografia, doar daca ai platit o taxa inainte. Armurierul e un muzeu acum, care nu contine foarte multa armura, dar tot ce e tarist poate fi gasit aici, de la rochiile tarinelor si bijuterii, pana la seile cailor si cesti de ceai foare scumpe. Catedralele sunt si ele tot muzee si au colectii interesante de icoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *