Obezitatea, stil de viata sau genetica?

Există o dezbatere tot mai mare cu privire la faptul dacă obezitatea este alimentata de stilul de viata sau pur și simplu de genetica.

Știați că…
Dacă tendințele actuale continuă, până în 2020, 80 la suta din adultii australieni și o treime din copii vor fi supraponderali sau obezi.
Persoanele obeze sunt adesea persoane care mananca nesanatos si care nu fac exercitii. Dar multi experti in obezitate susțin că excesul de greutate este o afectiune comuna genetica – și din punct de vedere evolutiv, este mult mai natural decât a fi subțire.

De fapt, un expert în obezitate australian pune in acest fel problema: tendința  excesului de greutate poate fi un semn de evolutie.

Profesorul Lesley Campbell, de la Institutul de diabet Garvan și Programul de cercetare a obezitatii, spune: “Se poate argumenta că oamenii predispuși  in a stoca grasime sunt cei norocosi.”
“Oamenii care azi pot deveni obezi au fost construiti pentru a supraviețui în vremuri de foamete, pentru a asigura supraviețuirea rasei umane. Cei slabi nu ar fi trait.”

Există tot mai multe cercetari care sugereaza ca genele noastre joaca un rol important in riscul de a deveni supraponderali sau obezi.

Se crede că marea majoritate a oamenilor – unii cercetatori estimeaza ca mai mult de 80 la suta – au moștenit genele care predispun la depozitarea de grasime pentru o posibilă foamete viitoare.

 

Obezitatea, stil de viata sau genetica?

 

Cele mai recente cifre arată ca 61 la suta din adultii australieni sunt supraponderali sau obezi, o ipoteză care ar putea avea un merit.

Profesorul Paul Zimmet, un expert în obezitate la Baker IDI de inima si diabet de la Institutul din Melbourne, spune că factorul ereditar este un jucator important in obezitate.

Zimmet considera ca genetica e responsabila pentru cel puțin 50 la suta din toate cazurile de obezitate. El crede ca obezitatea este de multe ori o tulburare genetica – și că aceasta trebuie să fie tratata ca atare.

“Nu este doar o gena responsabila pentru epidemia de obezitate curenta, ci mai mult de 30, și avem nevoie să înțelegem că, nu este cazul sa arătam cu degetul spre un individ”, spune el.

“Societatea trebuie să nu mai fi atât de jignitoare  fără să știe fondul genetic al unei persoane. Presupunând că cineva este gras pentru că e leneș sau mananca prea mult este pur și simplu urât.”

 

Obezitatea, stil de viata sau genetica?

 

Rolul geneticii in obezitate a venit recent in atentie după cercetari care au susținut ca predispozitia genetica a obezitatii poate fi redusa substanțial printr-un stil de viață activ.

Consiliul de Cercetare Medicala de la Unitatea de Epidemiologie din Marea Britanie  sugereaza ca, atunci cand vine vorba de tratarea obezitatii, accentul ar trebui să fie pus pe exercițiu, mai degrabă decât pe genetică.

Campbell recunoaște că exercitiile fizice si dieta sunt două acțiuni esențiale, pe care o persoană trebuie să le faca pentru a pierde in greutate, dar susține că genetic, persoanele predispuse la excesul de greutate nu sunt de multe ori tipurile care ard cu ușurință grăsimea sau fie capabile să controleze apetitul, astfel încât să poată fi mai greu să vadă beneficiile unui stil de viață sănătos.

“Mulți au nevoie să faca exercitii excesiv și sa manance foarte putin pentru a gestiona greutatea lor”, spune ea.

În timp ce expertii au parerile impartite cu privire la rolul pe care-l are genetica în ceea ce privește obezitatea, mulți sunt de acord că este o problemă socială și nu o povară personală a unui individ.

“În cazul în care majoritatea dintre noi suntem predispuși la a fi supraponderali sau obezi, atunci măsurile trebuie să fie luate în cadrul Comunității și de către guverne”, spune Campbell.

Acțiune socială

Dr. Lennert Veerman, de la Scoala de sanatate a populatiei de la Universitatea din Queensland, spune că un accent pe trăsăturile genetice individuale, nu este prea util.

“Aceasta întărește opinia populară a obezității ca o problemă cu care indivizii au de a face, mai degrabă decât una care necesită o acțiune socială”, spune el. “In timp ce vom continua să ne concentram asupra persoanelor fizice, epidemia continuă să meargă mai departe.”

Veerman a citat măsurile pe care ar dori să le vadă puse în aplicare. Acestea includ eliminarea reclamelor la junk food, impozitarea alimentelor bogate in calorii si interzicerea băuturilor dulci în cantinele școlare.

Dezbaterea privind genetica si obezitatea continuă, dar experții sunt de acord ca exercitiile fizice si o dieta sanatoasa sunt importante, indiferent de genetica.

Este o intervenție chirurgicală cel mai bun răspuns?

Se pare că există o opinie tot mai mare că exerciile și dieta nu sunt cele mai bune solutii pentru persoanele cu probleme de greutate grave. Pentru obezi, în special cei cu diabet de tip 2, chirurgia bariatrica este văzută ca singurul tratament care functioneaza.

Aceasta operatie poate ajuta pacientii sa piarda mai mult de 50 la suta din greutatea lor in exces si mai multe studii au descoperit ca le poate vindeca diabetul de tip 2.

Se estimează că la ratele curente, 3,3 milioane de australienii vor avea diabet de tip 2 – o boala de multe ori cauzata de obezitate – pana in 2031.

Ar trebui să fie testate genele responsabile?

Multi experti spun nu.

Veerman spune ca testele pentru gene care predispun la obezitate nu prea are sens clinic. “Testarea nu face nici o diferență pentru persoanele supraponderale: cresterea activitatii fizice si o dieta sanatoasa sunt indicate indiferent de gene”, spune el.

Zimmet spune că e mai bine să te uiți la istoria familiei tale. “Dacă părinții tăi, bunicii sau alte rude au avut probleme de greutate, sunt sanse sa fii predispus la cresterea in greutate.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *