Pot cumpara banii fericirea?

‘Cele mai bune lucruri in viata sunt gratuite, dar le puteți da la păsări și albine, vreau bani, asta e ceea ce vreau, asta e ceea ce vreau.” În 1959, aceste cuvinte au fost scrise de Barrett   într-un cântec numit” Banii (Asta e ceea ce vreau).” Cântecul a fost ulterior făcut celebru în  Statele Unite și Marea Britanie a în 1963.

Un an mai tarziu, The Beatles dominau din nou in topuri cu hit,” Nu pot cumpăra  iubirea.” Cand a fost intrebat cu privire la sensul   versurilor, Paul McCartney a spus,” Ideea era că toate aceste   bunuri materiale sunt toate foarte bune, dar  nu pot cumpara ceea ce vreau”

Paul McCartney și The Beatles nu sunt singurii care au opinii contradictorii în jurul problemei,” banii pot cumpăra fericirea?”  Au bani, sau lipsa acestora, impact asupra a cât de fericiți suntem? ” “Psihologii, filozofii și oamenii obișnuiți au dezbătut această întrebare  de multa vreme.

În ultimul deceniu, domeniul psihologiei luat o întorsătură dramatică  pentru a explora ceea ce face oamenii să se simtă împliniti,  și fericiti. Această mișcare  a produs o cantitate de expansiune a cercetărilor care se uita la lucruri, cum ar fi fericirea, emotii pozitive, optimism și trăsături de caracter sănătoase. La un moment dat, fiecare dintre aceste cercetari de top au explorat efectele  banilor la fericire și emoții pozitive.

Ceea ce aflam este că fericirea este moneda finala. Nu numai  ca oamenii fericiți se  bucura de viata mai mult, dar practica, de asemenea, un stil de viata pozitiv  și au un sistem imunitar mai puternic. Atunci când se confruntă cu boala, persoanele optimiste s-au dovedit a fi mai proactive in ingrijirea lor medicala, mai conforme cu tratamentul și medicația, au recuperări rapide și rezultate mai bune. Deci, dacă vrem să fim sănătosi și fericiti  banii intră în joc.

Când vorbim despre fericire,  ne uitam la două aspecte distincte – satisfacția față de viață ca un întreg vs starea de spirit. Pot fi mulțumit cu viața mea de ansamblu, dar încă mai au momente cand nu sunt fericit. Invers, unii oameni pot fi nemulțumiți de condițiile actuale și dorința de schimbare, dar au încă multe momente de bucurie pe tot parcursul zilei. Interesant, banii afectează sentimentele noastre cu privire la ambele aspecte ale fericirii.

Venitul este adesea considerat a fi o bună măsură de fericire și bunăstare. Deși persoanele cu venituri mai mari reclama satisfactia generala cu viata lor, ele se bucură de multe ori mai puțin  si experimenteaza momente de mari de stres decat cei cu venituri mai mici.

Când  face veniturile o diferenta semnificativa in nivelul nostru de fericire? Dacă vom lupta pentru a ne permite locuință bună, mâncare, sau educație,   satisfacția față de viață și starea de spirit scade. Edward Diener, un cercetator  în domeniul psihologiei pozitive, a constatat ca, odata ce nevoile de bază ale unei persoane sunt îndeplinite, veniturile suplimentare fac  prea puțin pentru a ridica simțul  de satisfacție cu viața.

Pot cumpara banii fericirea?

 Multe alte studii inter-culturale au arătat, de asemenea, o corelație foarte scăzută între bogăția materială și fericire, cu excepția cazurilor de sărăcie extremă în care oamenii au fost lipsiți de nevoile de bază.
Dacă securitatea financiară ne oferă fericirea este o întrebare la care se poate răspunde foarte repede, dar la o analiză mai aprofundată, poate deveni destul de confuz de răspuns. Fericirea în sine este o emoție complexa și este un sentiment care este experimentat de oameni pentru mai multe motive diferite. Banii pot face cu siguranta viata mai usoara, cu toate acestea, nu se poate cumpăra totul în viață.

Studiile au arătat că, de îndată ce nivelul nevoilor de bază este îndeplinit , banii nu ne pot oferi totul pentru a ne face pe deplin fericiți. Fericirea este legată de mai mulți factori de viață și de circumstanțe. Un om poate avea toti banii din lume, dar, probabil, nu se poate face nimic pentru a adăuga ani la durata de viață a persoanei cu o boala în fază terminală – indiferent de cât de multi bani are.

Cu toate acestea, este de preferat să știmcă suntem asigurati financiar, indiferent de circumstanțe. Cercetările indică faptul că banii și lipsa lor este un mare motiv de îngrijorare, argumente, familiale, și o ruptură în relații de prietenii, familii și căsătorii.

Cei mai mulți dintre noi ar răspunde că am putea folosi mai mulți bani. Desigur, am putea folosi, dar ne fac cu adevărat fericiti? În cele din urmă, poate că nu … Ce este fericirea depinde de definiția dată de către fiecare persoană. Oamenii de stiinta au studiat domeniul economiei de fericire, care este o adevărată zonă de investigare, și încă nu s-a încheiat cu un răspuns la această întrebare.

Studiul economiei fericirii este legat de domeniile de psihologie și sociologie. Este studiul cantitativ al fericirii în raport cu o varietate de variabile legate de viață. Ei știu că oamenii care castiga bani, mai degrabă decât pierd experimenteaza un nivel mai ridicat de satisfacție. Este adevărat că fericirea este legata de sănătate, de mediu, relații și mulți alți factori.

Garanția financiară iti poate permite să faci lucruri pe care nu le-ai fi putut face fără bani, însă aceasta poate provoca, de asemenea, probleme în viața unor oameni. De prea multe ori vedem cum mass-media descriu ceea ce s-a întâmplat în viața celor bogați și celebri, și probabil aceste evenimente nu s-ar fi intamplat daca asemenea sume mari de bani nu ar fi fost fost în viețile acestor oameni.

Numai tu poti raspunde la aceasta intrebare printr-un proces de evaluare a circumstanțelor de viață, ceea ce este important pentru tine și cum banii influențează viața ta. Ce alegi sa faci cu banii și securitatea financiară va avea un impact mare asupra cum te simti si cum te raportezi la ceilalti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *