Reactiile alergice la cosmetice

Produse cum ar fi creme, sampoane, deodorante, machiaj, apa de colonie, și alte cosmetice au devenit parte din obiceiurile noastre de zi cu zi de ingrijire. Academia Americana de Dermatologie a raportat ca un adult foloseste in medie cel puțin șapte produse cosmetice diferite în fiecare zi. Deși produsele cosmetice ne pot ajuta să ne simțim mai frumoase, ele pot provoca iritatii ale pielii sau reactii alergice. Anumite ingrediente folosite în produsele cosmetice, cum ar fi arome și conservanți, pot acționa ca antigeni, substanțe care declanșează o reacție alergică.

Care sunt simptomele unei reacții cosmetice?

Există două reacții care pot apărea ca urmare a expunerii la produse cosmetice: dermatita de contact iritanta și dermatită alergică de contact. Dermatita de contact este o afectiune marcata prin zone de inflamație (roșeață, mâncărime și umflături), care se formează, după ce o substanță intră în contact cu pielea.

Dermatita de contact iritanta: Aceasta este mai frecventă decât dermatita alergică de contact și poate să apară la orice persoana. Se dezvoltă atunci când o substanță iritantă sau dura, dauneaza pielii. Dermatita de contact iritanta, de obicei, începe cu pete, mâncărime, piele solzoasa sau o erupție roșie, dar se pot dezvolta în blistere care se preling, mai ales în cazul în care pielea este mai iritata de la zgarieturi. În general, apare la locul de contact cu substanța iritanta. Zonele în care stratul exterior al pielii este subțire, cum ar fi pleoapele, sau în cazul în care pielea este uscată și crăpată sunt mai predispuse la dermatita de contact iritanta.

 

Reactiile alergice la cosmetice

 

Dermatita de contact alergica: Aceasta apare la persoanele care sunt alergice la un ingredient sau ingrediente dintr-un produs specific. Simptomele includ: înroșire, tumefiere, mâncărime, și crapare. În unele cazuri, pielea devine roșie. Fata, buzele, ochii, urechile, gâtul   sunt cele mai frecvente locuri unde apar alergii cosmetice, deși reacțiile pot apărea oriunde pe corp.

Timpul pentru ca simptomele de dermatita de contact iritanta să apară variază. La iritante puternice, cum ar fi parfumuri, o reacție poate să apară în câteva minute sau ore de la expunere. Cu toate acestea, poate dura zile sau săptămâni de la expunere înainte să apară simptomele. În unele cazuri, o persoană poate dezvolta o sensibilitate alergică la un produs, după ani de utilizare.
Cu dermatita de contact iritanta, pielea se strică atunci când vine în contact cu substanțe dure, cel mai adesea substanțe chimice care pot leza direct stratul exterior al pielii, care rezultă în simptome.

Dermatita de contact alergica apare deoarece sistemul imunitar al organismului reacționează împotriva cu o substanță specifică (alergen), la produsele pe care le consideră străine și dăunătoare.

 

Reactiile alergice la cosmetice

 

Cat de frecvente sunt reacțiile la produse cosmetice?

Reacțiile alergice grave asociate cu produse cosmetice sunt rare. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca o persoană să aibă o reacție ușoară sau iritație la un ingredient dintr-un produs cosmetic. Studiile sugerează că până la 10% din populație va avea un anumit tip de reacție la un produs cosmetic pe parcursul unei vieți. Reacții la cosmetice apar mai des la femei, cel mai probabil, deoarece femeile au tendinta de a folosi mai multe produse cosmetice decat barbatii.

Ce trebuie să fac dacă am o reacție alergica?

Dacă aveți o reacție, opriți utilizarea tuturor produselor cosmetice. Când simptomele au dispărut, începeti să utilizați din nou. Acest lucru poate ajuta să stabiliți care produs sau produse sunt responsabile pentru reacție. Dacă nu se poate identifica sursa de reacție sau dacă simptomele nu dispar după ce întrerupeți utilizarea produselor cosmetice, consultați medicul.

 

 

Reactiile alergice la cosmetice

 

Cum sunt diagnosticate reacțiile alergice?

Reacțiile sunt diagnosticate prin apariția simptomelor si istoricul de expunere la diverse produse cosmetice. Deoarece majoritatea adulților folosesc multe produse cosmetice, identificarea produsului responsabil pentru alergie  poate fi dificilă. Daca medicul suspecteaza dermatită alergică de contact, el poate folosi un test de piele pentru a identifica substanțele la care sunteti alergica.
Cum sunt tratate reacțiile alergice la cosmetice?

Tratamentul general implica evitarea produselor care provoacă simptome. Cremele și unguentele care contin cortizon, cum ar fi hidrocortizon și acetat de hidrocortizon pot fi utilizate pentru a ajuta la controlul mâncărimii, umflăturilor, înroșirii. În cazurile mai severe, un medicament pe baza de prescriptie medicala poate fi necesar pentru a ameliora simptomele. În cazul în care pielea cu vezicule se infecteaza un antibiotic poate fi, de asemenea, necesar.

Ce pot face pentru a preveni alergia la cosmetice?

Există mai multe măsuri pe care le puteți lua pentru a încerca și pentru a evita reacții alergice cosmetice, inclusiv:

Citeste lista de ingrediente de pe toate produsele cosmetice. Dacă găsiți un ingredient care a provocat o reacție în trecut, nu folosiți acest produs. Monitorizați ingredientele care au provocat reactii, si cautati produsele care nu contin aceste ingrediente.
Atunci când se analizează un produs nou, faceti un test pe piele pentru a vedea dacă se produce o reacție. Puneti o mostră a produsului pe incheietura mainii in interior și așteptați 24 de ore pentru a vedea daca apare o reacție.
Alegeți produse cu formule simple. Mai multe ingrediente înseamnă mai multi potențiali alergeni. Cu mai putine ingrediente, este, de asemenea, mai ușor de identificat sursa dacă aveți o reacție.
Se aplică parfum pe haine, mai degrabă decât pe piele și pentru a permite parfumului să se usuce.
Fiți deosebit de atente cu machiajul, deoarece acesta rămâne în contact cu pielea pentru o perioadă lungă de timp. Cautati produse care sunt hipoalergenice, fără parfum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *