Sindromul cuibului gol

Daca si ultimul tau copil a plecat de acasa sau deja s-a mutat, poate ca experimentezi ceva emotii amestecate. Este important pentru tine sa intelegi de ce are loc acest sindrom al cuibului gol si ce poti sa faci in legatura cu asta.

Ce este sindromul cuibului gol si de ce il experimenteaza unii parinti?

Sindromul cuibului gol nu este un diagnostic clinic. Ci un fenomen pe care unii parinti il experimenteaza, cum sunt sentimente de tristete si pierdere cand si ultimul copil pleaca de acasa.

Desi ti-ai incurajat activ copiii sa fie independenti, experienta plecarii lor poate sa fie dureroasa. E dificil sa nu mai ai copii de care sa ai grija. Poate iti lipseste sa fii mama, sa fii parte din viata copiior tai in fiecare zi -la fel ca si companie permanenta. Poate ca iti faci griji constant in legatura cu copiii tai si cu siguranta lor si te gandesti mereu daca vor putea sa se descurce pe cont propriu.  Poate te lupti cu tranzitia daca ultimul copil a parasit cuibul putin mai devreme sau mai tarziu decat te-ai fi asteptat. Daca ai doar un singur copil, sau te identifici puternic cu rolul de parinte, probabil ai o perioada dificila sa te obisnuiesti cu noua situatie.

Care e impactul?

In trecut, cercetatorii sugerau ca parintii se confrunta cu sindromul cuibului gol experimentand un sentiment profund de pierdere care ii face vulnerabili la depresie, alcoolism, criza de identitate si conflicte in casnicie.

Insa, studii recente sugereaza ca sindromul cuibului gol aduce si multe beneficiii parintilor. Cand ultimul copil pleaca de acasa, parintii au sansa de a se reconecta unul cu celalalt, sa-si imbunatateasca calitatea mariajului si sa se dedice intereselor pentru care inainte nu aveau timp. Sindromul cuibului gol

Cum sa faci fata sindromului cuibului gol

Daca experimentezi sentimente de pierdere in urma sindromului cuibului gol, actioneaza. De exemplu:

  • Accepta sincronizarea. Evita sa compari orarul copiiloor tai cu experienta ta personala. In loc de asta, concentreaza-te pe ce sa faci ca sa-ti ajuti copilul sa reuseasca atunci cand pleaca de acasa.
  • Pastreaza legatura. Poti sa continui sa fii apropiata de copii chiar daca nu mai locuiesc cu tine. Fa un efort pentru a mentine contacte regulate prin intermediul vizitelor, telefoanelor, emailurilor sau video chatului.
  • Cauta sprijin. Daca treci printr-o perioada dificila din aceasta cauza, sprijina-te pe cei dragi sau pe prieteni pentru suport moral. Impartaseste-ti sentimentele. Daca suferi de depresie, consulta un doctor ori un terapeut.
  • Ramai pozitiva. Gandindu-te la timpul si energia pe care ai putea sa le indrepti catre mariajul tau si interesele proprii dupa ce pleaca copiii te poate ajuta sa te adaptezi la aceast aschimbare majora in viata.

Se poate preveni?

Daca ultimul tau copil se pregateste sa plece de acasa si esti ingrijorata de sindromul cuibului gol, fa-ti un plan. Uita-te la oportunitatile din viata ta personala si profesionala. Pastreaza-te ocupata si accepta noi provocari la munca sau acasa. Aceste lucruri pot fi de mare ajutor in a depasi situatia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *