Stresul si sanatatea orala

Stresul excesiv poate da dureri de cap, dureri de stomac, sau doar un sentiment de a fi “pe margine”. Dar prea mult stres ar putea afecta de asemenea, gura, dinții, gingiile, si starea generala de sanatate.

Factorii potențiali de stres și de anxietate, care pot afecta sănătatea dumneavoastră orală includ :

-Afte bucale
-bruxism
-Slaba igienă orală și rutine alimentare nesănătoase
-Parodontoza  sau agravarea bolii parodontale existente

Deci, cum poti preveni aceste probleme de sanatate orala?

Leziunile gurii

Aftele – ulcere mici cu o baza de culoare albă sau gri și mărginită cu roșu – apar in interiorul gurii, uneori în perechi sau chiar un număr mai mare. Desi expertii nu sunt siguri ce le produce – ar putea fi probleme ale sistemului imunitar, bacterii, virusuri sau – ei cred că stresul, precum și oboseala si alergiile, pot crește riscul de apariție a acestora. Aftele nu sunt contagioase.

Cele mai multe afte dispar într-o săptămână sau 10 zile. Pentru scutirea de la iritare, încercați să folositi anestezice topice. Pentru a reduce iritarea, nu mâncați alimente condimentate, fierbinți sau alimente cu un conținut ridicat de acid, cum ar fi rosii sau fructe citrice.

Herpesul de asemenea, numit blistere de febră, este cauzat de virusul herpes simplex si este contagios .Acestea sunt blistere umplute cu fluide care apar adesea pe sau în jurul buzelor, dar poate, de asemenea, să  apara pe nas sau în jurul barbiei.

Ca și aftele, herpesul se vindeca de multe ori pe cont propriu într-o săptămână sau cam asa ceva. Tratamentul este disponibil, inclusiv  remedii și medicamente antivirale. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau dentistului daca aveti herpes. Este important să  începeti tratamentul imediat ce observați formarea inflamatiei.

Abraziunea dintilor
Stresul te poate face să strangi din dinti – în timpul zilei sau în timpul nopții, și de multe ori inconștient. Aceasta este, de asemenea, cunoscuta sub numele de bruxism.

Daca strangeti dintii pe baza de stres ar putea fi cel mai rau obicei. Acest lucru poate duce la probleme cu articulatiile temporomandibulare  situate în partea din față a urechii unde craniul si maxilarul inferior se întâlnesc.

Contactati medicul și întrebați ce se poate face. Medicul dentist poate recomanda un aparat pentru a vă ajuta să va opriti sau să reduceti la minimum efectele nocive.
Igiena orala

Fiind sub un stres extrem, va poate afecta starea de spirit sau să va faca sa săriți peste obiceiurile de igiena orala, cum ar fi periajul, folosirea atei dentare, si clatirea.

Dacă nu ai grijă de gura, dintii si starea generala de sanatate orala poate suferi. Dacă aveți deja o boala a gingiilor, sărind peste igiena de zi cu zi poate agrava problema. Dacă gura este în stare de sănătate relativ bună, aceste obiceiuri nesanatoase pot duce la boli gingivale sau crește riscul de carii.Stresul si sanatatea orala

Atunci când va aflati sub stres, s-ar putea dezvolta, de asemenea, obiceiuri alimentare nesanatoase, cum ar fi gustări in cantități mari de alimente dulci sau băuturi. Aceste obiceiuri cresc riscul de carii dentare si alte probleme.

Doar amintindu-vă  ca igiena și alimentația sănătoasa pot  ajuta. Stimularea sau reluarea exercițiilor de rutină vă poate scuti de stres si sa va mentina plini de energie suficient pentru a avea grija de igiena orala si a gati mese sanatoase. Exercitiul va stimula, de asemenea, sistemul imunitar -care de asemenea, face bine pentru sanatatea  orala.

Stresul poate provoca o creștere a placii dentare, chiar si atunci cand nivelurile ridicate de stres sunt pe termen scurt. Conform unui studiu care a evaluat oamenii care au îngrijit persoane dragi cu demență și care au avut parte de stres. Pe termen lung, stresul simtit amplificat creste riscul de sangerarea gingiilor, gingivita sau boli gingivale grave. Stresul poate duce la depresie. Dar expertii spun ca strategiile sănătoase pot ajuta la reducerea riscului de probleme ale gingiilor.

Amintiți-vă, o alimentație echilibrată, vizitarea medicului dentist în mod regulat, o buna igiena orala ajuta la reducerea riscurilor de boli parodontale. Asigurați-vă că periati de cel puțin două ori pe zi dintii si folositi ata dentara zilnic. Clatirea cu apa de gura antibacteriana contribuie, de asemenea la reducerea placii cauzatoare de bacterii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *