Tendinta oamenilor de a controla

Controlul este de fapt doar o iluzie. Nu există nimic în lume pe care sa putem controla, cu excepția noastra – acesta este cel mai mare secret al universului. Odată ce oamenii isi dau seama că nu pot controla nimic, ei vor avea o viata mult mai fericita.

Stresul de a controla

Oamenii se streseaza atât de mult incercand sa controleze totul în jurul lor. De la copii, facturi, animale de companie, si mai mult, vor dezvolta tensiune arteriala ridicata si multe alte probleme de sănătate legate de ceva care este atât de trecător și iluzoriu. Pentru că suntem atât de dezvolati din punct de vedere social, științific, și avansati tehnologic, credem că putem face totul și sa controlam totul. Dar, din păcate, nu putem.

Judecati pentru lipsa de control

Este atât de important pentru noi sa controlam, deoarece suntem judecați de cei din jurul nostru. De exemplu, dacă aveți un copil care nu sta liniștit într-un restaurant public , veti fi judecat ca sunteti un părinte rău. Dacă aveți un copil care se va comporta foarte bine in public, veti fi judecat pentru ca sunteti un parinte foarte bun. Al doilea copil tocmai a aflat de auto-control mai mult decât celălalt copil. Când nu avem controlul asupra lucrurilor din jurul nostru atunci când se pare că ar trebui, putem fi judecati foarte aspru și foarte nedrept.

Animalele de companie și controlul

Proprietarii de animale de companie sunt, probabil, cei mai criticati pentru lipsa de control. Nu numai ca este foarte dificil sa instruiesti un animal de companie, dar este practic imposibil de controlat . Cu toate acestea, dacă vă luați animalele de companie intr-un loc public, va trebui sa fiti în măsură să le controlati. Puteți avea probleme semnificative în cazul în care animalul pierde controlul, pentru că oamenii pot fi răniti. Acesta este motivul pentru care oamenii au lesă la cainii lor, astfel încât pot avea un anumit control.

 

Tendinta oamenilor de a controla

 

Controlul în educație

În educație, profesorii sunt de așteptat să fie capabil să controleze treizeci de copii din clasa. Profesorii ar putea fi în măsură să dea sarcini și lecții de comportament, dar ei nu pot controla de fapt, comportamentul – aceasta este o eroare totală. Singura persoană pe care profesorul o poate controla este el insusi, la fel ca si un copil, care poate fi controlat doar de către el însuși. Un profesor poate oferi recompense și pedepse pentru comportament, dar asta nu înseamnă că profesorul controleaza.

 

Tendinta oamenilor de a controla

 

Frustrarea din cauza controlului

Controlul este foarte frustrant, deoarece credem că il avem, dar nimeni nu poate controla nimic, cu o singură excepție. Dacă oamenii s-ar opri din a crede  ca totul se poate controla, lumea ar fi un loc mult mai prietenos, mai puțin violent. Dar, atunci când oamenii nu reușesc să învețe auto-controlul, ei pot deveni supărători pentru comunitate.

Haos fără control

De ce este atât de important pentru noi să avem iluzia de control? Răspunsul cel mai probabil este că fără control este haos. Fără ideea de control, suntem într-adevăr creaturi mici care se luptă pentru supraviețuire. Lipsa de control este foarte înfricoșătoare, până când începem să înțelegem ceea ce putem controla cu adevărat   și ceea ce nu. Când veți afla că aveti numai controlul propriilor comportamente – acțiunile și reacțiile voastre – viața va deveni mult mai plăcută și lipsită de stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *