Cele sapte emotii universale

Ne nastem cu expesiile faciale a sapte emotii-surpriza, frica, furia, tristetea, dezgustul, fericirea si dispretul-care sunt adanc iniparite in trupurile noastre. Exact ca un limbaj incarcat in baza de date a trupurilor noastre, aceste emotii universale sunt recunoscute fara efortde catre sistemele noastre neuroni-oglinda, in fiecare intercatiune umana prin care trecem.

Cercetarile au relevat ca aceste sapte emotii se manifesta la fel la oameni, indiferent de pozitia sociala sau zona geografica a lumii. Dar desi avem cu totii aceste emotii, nu le manifestam intotdeauna. Putem deghiza un sentiment de furie intr-un zambet fortatsau putem incerca sa ne ascundem tristetea ori frica de copiii care ne vad. Fata este si mediul primar e comunicare a emotiilor, dar este si cea care le ascunde cel mai usor.

 

Cele sapte emotii universale

Tristetea

Tristetea este unul dintre sentimentele care dureaza cel mai mult. In sentimentul timpc, vedeti o fata cazuta ca de clovn. Barbia coboara, pleoapele la fel, iar pielea devine flasca. Totul incepe sa atarne ca si cum trasaturile fetei vi s-ar topi. Colturile gurii coboara uneori si le puteti vedea cum tremura. In acelasi timp, coltul intern al sprancenelor se ridica si pe frunte se formeaza o linie verrticala care ajunge sa creeze aproape impresia unui V intors.

Surpriza

Surpriza este una din emotiile cele mai rapide. Sa presupunem ca deschideti usa de la intrare  si cineva sare asupra dvs si striga-surpriza, la multi ani-ce se va intampla?  La inceput veti deschide gura larg apoi vi se vor ridica sprancenele, ochii vi se vor mari, gura se va deschide amplu in forma literei O,. Toate aceste lucruri se vor intampla la fel de repede.  In continuare, daca surpriza este placuta, fata vi se va destinde intr-un zambet.  Daca surpria a fost neplacuta, expresia care urmeaza este frica.

Frica

Frica poate urma adeseori surprizei. In frica, sprancenele sunt apropiate, aduse spre centru si exact la capetele lor, apar doua mici linii. Colturile gurii se aduna si buzele sunt foarte stranse. Ambele pleoape sunt intr-o star eextrema de tensiune, pupilele se dilata i ochii iese din orbite.

Furia

Unele studii au relevat faptul ca in mijlocul unei multimi, pute observa mai usor o fata furioasa decat una fericita. Din cauza sentimentului de furie, sprancenele coboara si se apropie in forma de V. Intre sprancene se formeaza linii subtiri. Ochii sunt larg deschisi, fara clipire, sau ingustati pana se ajunge sa arete ca doua fante, cu pleoapa inferioara deplasata in sus.

Dezgustul

Cand simtim dezgust, nasul se increteste ca si cand ati fi mirosit lapte stricat si sunteti pe cale de a vomita. Buza de sus se retrage si se ridica, astfel incat marginile gurii se intorc in jos.  Aceasta expresie are un efect puternic asupra sistemului neuronal. Un studiu recent a aratat  ca indiferent daca ne simtim dezgustati sau suntem doar martori la dezgustul altora, experienta activeaza aceeasi parte  a creierului.

Fericirea

In cazul sentimentului de fericire, apare una dintre expresiile noastre favorite-zambetul adevarat. Daca priviti o fat5a care arata asa ceva, observati ca un zambet adevarat  este diferit de unul social-gingiile sunt dezvelite mai mult, ochii iau forma de semiluna, apare ridul laba gastei. Probabil, ca semnul cel mai pronuntat consta in cutele foarte adanci din stanga si dreapta nasului, intre buza superioara si nas.

Dispretul

Dispretul este similar dezgustului, dar nu pare sa reflecte si repulsie fizica asa cum se intampla in cazul dezgustului. In schimb, dispretul apare atunci cand un om se simte superior altora sau cand nu este de acord cu actiunile sau comportamentul lor. Dispretul poate fi insotit de furie, dezgust sau  fericire, din combinatie rezultand expresii diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *