Terapia comportamentala

Psihoterapia este adesea prima forma de tratament recomandat pentru depresie. Numita scurt “terapie” psihoterapia comportamentala  implică de fapt o varietate de tehnici de tratament. În timpul psihoterapiei, o persoana cu depresie vorbeste cu un profesionist autorizat și instruit de ingrijire a sanatatii mintale, care o ajută să identifice și să lucreze la factorii care pot fi cauza depresiei .

Uneori, acești factori lucrează în combinație cu ereditatea sau dezechilibre chimice în creier pentru a declanșa depresia. Este foarte important sa avem grijă de aspectele psihologice și psihosociale ale depresiei.

Cum ajuta psihoterapia in depresie?

Psihoterapia ajuta persoanele cu depresie prin:

Înțelegerea comportamentelor, emoțiilor, și ideilor care contribuie la depresie
Înțelegerea și identificarea problemelor de viata sau evenimente – ca o boală majoră, un deces in familie, pierderea unui loc de muncă sau un divort – care contribuie la depresia lor si ii ajuta sa inteleaga, ce aspecte ale acestor probleme ar putea fi în măsură pentru a se rezolva sau îmbunătăți.
Ajuta să se restructureze moduri de a gândi, atribute și atitudini pe care cineva le are despre sine negative, și modul în care gândirea defecta poate perpetua depresia.
Recastigarea unui sentiment de control și de plăcere în viață.

 

 

Terapia comportamentala

Tipuri de tratament pentru depresie

Terapia poate fi administrata într-o varietate de formate, inclusiv:

Individuală: Aceasta terapie implica doar pacientul și terapeutul.
Grupa: 2 mai mulți pacienți pot participa la terapie, în același timp. Pacientii sunt capabili de a împărtăși experiențe și de a învăța că alții simt la fel, și au avut aceleași experiențe.
Maritale / cupluri: Acest tip de terapie ajută soții și partenerii sa înțeleaga de ce partenerul are depresie, și ce comportamente pot ajuta pentru a face față.
Familia: Deoarece familia este un element cheie al echipei care ajută persoanele cu depresie , uneori este util pentru membrii familiei să înțeleagă ce pot face pentru a ajuta.

In timp ce terapia se poate face în diferite formate – de familie, de grup, și individuala- există, de asemenea, mai multe abordări diferite, pe care profesionistii din domeniul sanatatii mintale le fac. Dupa ce a vorbit cu pacientul despre depresie, terapeutul va decide ce abordare sa utilizeze pe baza factorilor care stau la baza depresiei.

 

 

Terapia comportamentala

Terapia psihodinamica pentru depresie

Terapia psihodinamica se bazeaza pe presupunerea că o persoană este deprimata din cauza conflictelor, în general inconștiente nerezolvate, de multe ori rezultate din copilărie. Scopul acestui tip de terapie este ca pacientul să înțeleagă și să facă față mai bine cu aceste sentimente, vorbind despre experiențele sale. Terapia psihodinamica se administrează pe o perioadă de săptămâni sau luni .Interpersonal se concentrează asupra comportamentelor și interacțiunilor pe care un pacient deprimat le are cu familia, prietenii, colegii, și alte persoane importante cu care se confruntă zi de zi. Scopul principal al acestui tratament este de a îmbunătăți abilitățile de comunicare și de a crește stima de sine într-o perioadă scurtă de timp. Aceasta durează de obicei trei-patru luni și funcționează bine pentru depresie cauzată de pierderea și durere, conflicte in relații, evenimente de viata majore, izolare socială, sau tranziții de rol.

Terapia cognitiv comportamentala pentru depresie

Terapia cognitiv-comportamentala include mai multe abordări diferite la tratament, care se concentrează pe modul în care gândirea afecteaza modul in care o persoana se simte și acționează. Ideea de terapie cognitiva comportamentala este că va puteți schimba modul de gândire despre o situație, și de asemenea, modul în care simtiti și acționati. Ca urmare, vă puteți simți mai bine, si sa va comportati diferit, ca raspuns la stresul vieții, chiar și atunci când situația rămâne aceeași.

În timp ce alte abordari in terapie se bazează foarte mult pe analiza și explorarea relației oamenilor cu lumea din jurul lor, accentul este pe învățare. Funcțiile terapeutului sunt în mai multe moduri similare cu ale unui profesor. El sau ea ghidează clientul prin procesul de învățare cum să schimbe modul de gândire și apoi cum să acționeze.

Două exemple de diferite tipuri de terapie sunt:

Terapia rațional emotivă comportamentala se concentrează pe modul în care emoțiile afectează gândirea și acțiunile. Aceasta ajută pacientul sa recunoasca faptul că intensitatea emoțiilor negative ii poate schimba calitatea de gândire. Rezultatul este adesea exagerat și rezulta pierderea perspectivei. Accentul terapiei, este de a învăța cum sa restabileasca echilibrul emotional cu gândire mai realista despre situații.
Terapia comportamentala dialectica subliniază valabilitatea comportamentului și sentimentelor unei persoane și reasigură persoana ca aceste sentimente și comportamente sunt de înțeles. În același timp, ea incurajeaza individul să înțeleagă că responsabilitatea pentru schimbarea comportamentului nesănătos sau perturbator este a lui sau a ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *