Vaccinul antigripal

Există două tipuri de vaccinuri antigripale, injecție și vaccinurile spray nazal. În fiecare an, virusul gripal se poate schimba ușor, făcând vaccinul utilizat în anii anteriori sa fie ineficient. Vaccinul este, în general, eficient împotriva virusului gripal în termen de două săptămâni de la administrare. Vaccinul este eficient doar impotriva tulpinilor de virus care se potrivesc cu acesta.
Eficacitatea vaccinului antigripal este dependentă de gradul de potrivire între tulpinile de virus folosite pentru a pregăti vaccinul și virusurile reale. Vârsta și starea de sănătate a individului, de asemenea, joacă un rol important în determinarea eficienței vaccinului.

Ce este gripa?

Gripa este o infecție virală care se transmite de la o persoană la alta, prin secretiile din nas si plamani, de exemplu atunci când strănutați. Gripa este o infecție respiratorie, care se dezvoltă în primul rând în plămâni. Infecțiile respiratorii cauzate de alte virusuri sunt numite adesea gripa, dar acest lucru este incorect. Gripa provoaca de obicei febra mare, stare generală de rău și dureri severe ale corpului decat alte infecții respiratorii. Deși alte virusuri pot provoca aceste simptome, fac acest lucru mai rar.

Vaccinul antigripal

 

Virusurile gripale sunt împărțite în trei tipuri din punct de vedere științific, A, B, si C. Gripa de tip A și B este responsabila pentru epidemiile de boli respiratorii care apar aproape în fiecare iarnă. Gripa de tip C provoacă, de obicei, fie o boala foarte usoara respiratorie sau nici un simptom, ea nu provoacă epidemii ca si tipurile de gripă A și B. Tipul A e impărțit în subtipuri și se bazează pe diferențele în două proteine de suprafata virale numite hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N).

Gripa este o boală comună. În fiecare an, în Statele Unite, în medie, 5% până la 20% din populație sufera de gripa, Mai mult de 200.000 de oameni sunt spitalizati din cauza complicațiilor gripei si aproximativ 36.000 de oameni mor din cauza gripei sau a complicatiilor sale.
Pandemia de gripă porcină din 2009 a fost cauzată de un virus gripal A H1N1 desemnat pe baza unor tipuri de proteine de suprafață. Acest virus a fost inițial menționat ca gripa porcina, deoarece multe dintre genele din acest nou virus au fost foarte asemanatoare cu virusurile gripale care in mod normal apar la porcii din America de Nord. Cu toate acestea, acest virus a fost de fapt destul de diferit de virusurile tipice gripei porcine găsite la porci. Virusul H1N1 a provocat prima boală în Mexic și Statele Unite, în martie și aprilie a 2009. Este extrem de infecțios și provoaca o infecție gravă respiratorie virală. Întrucât, la alte infectii virale respiratorii, de obicei, simptomele sunt ușoare și cei mai mulți oameni pot continua să lucreze sau să meargă la școală în timp ce sunt bolnavi, la gripă, simptomele sunt severe și prelungite. În plus, pot apărea suprainfecții. Suprainfecțiile sunt infecții bacteriene care apar pe baza unei infecții respiratorii. Infecțiile bacteriene respiratorii, de asemenea, sunt un tip grav de infecție, care poate coplesi funcția plămânilor și a corpului. Printre persoanele în vârstă și foarte tinere, aceasta poate provoca moartea. De aceea, este important sa prevenim gripa prin vaccinare. Deși există medicamente pentru tratarea gripei, acestea sunt scumpe, si nu la fel de eficace ca vaccinarea, și trebuie să fi începută în termen de 24-48 de ore de la debutul simptomelor.

 

Vaccinul antigripal

 

Care sunt diferitele tipuri de vaccinuri impotriva gripei?

Vaccinurile impotriva gripei sunt în mod curent disponibile pentru gripa sezonieră. Vaccinurile pandemice pot fi, de asemenea, dezvoltate pentru tulpini specifice ale virusului gripal care cauzează boli cu largă răspândire, cum ar fi virusul H1N1. Testat și aprobat, vaccinul pentru H1N1 a devenit disponibil în luna octombrie 2009 în America.
.

Vaccinul este, în general, eficient împotriva virusului gripal în termen de două săptămâni de la administrare. Vaccinul este eficient doar impotriva tulpinilor de virus care se potrivesc cu vaccinul. Aceste tulpini variază de la sezon la sezon in fiecare an. Acesta este motivul pentru care este necesară revaccinarea anuala cu vaccin care corespunde tulpinii de gripa care este în prezent predominanta.

Vaccinul nazal

Vaccinul gripal nazal a fost prima data licentiat in 2003. Este îndreptat împotriva acelorasi tulpini de virus ca și vaccinul antigripal, dar diferă prin faptul că conține virusuri vii atenuate in loc de virusuri gripale ucise și este administrat sub forma de spray nazal în loc de injectare.

Persoanele cu risc de complicatii grave la gripa nu ar trebui să primească vaccinul antigripal nazal. În special, anumite grupuri sunt sfătuite să se vaccineze mai degrabă decât sa foloseasca vaccinul spray nazal, inclusiv

-copiii mai mici de 2 ani;
-oamenii de 50 de ani și peste;
-oameni cu o condiție medicală care ii plaseaza la risc crescut de complicatii gripale, inclusiv cei cu boli de inima cronice sau boli pulmonare, cum ar fi astmul, diabetul zaharat sau insuficiență renală;
-persoanele cu boli care slabesc sistemul imunitar sau care iau medicamente care pot slăbi sistemul imunitar;
-copiii sau adolescenții tratați cu acid acetilsalicilic;
-femeile gravide;
-persoanele care au o alergie severă la ouă de găină sau care sunt alergice la oricare dintre componentele vaccinului nazal.

Efectele secundare ale vaccinului gripal nazal-spray-pot include nas care curge, dureri de cap, dureri în gât, tuse. Copiii care primesc vaccinul pot dezvolta, de asemenea, febră ușoară și dureri musculare.

Mai multe studii au demonstrat eficacitatea excelenta cu privire la prevenirea gripei la copii a vaccinului nazal, chiar mai bine decat vaccinul injectabil. Printre adulți, eficacitatea vaccinului injectabil variază de la an la an, dar un studiu a demonstrat ca vaccinul injectabil a fost mult mai eficace decât vaccinul nazal, la prevenirea gripei. În cazul în care această diferență în eficacitate poate fi confirmată, ar sprijini utilizarea vaccinului injectabil în rândul adulților care nu au afecțiuni medicale care i-ar împiedica să primească vaccinul injectabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *