Vine iarna!

De maine, vremea va fi mai mult ploioasa, cu precipitatii pe arii extinse, cu exceptia Olteniei, unde acestea vor fi izolate. În sud si sudest se vor semnala ploi iar în rest vor fi precipitaţii mixte. La munte vor predomina ninsorile. În estul ţării, izolat, cantităţile de apă vor mai depăşi 15 l/mp. Vântul va avea intensificări îndeosebi în sudul şi estul teritoriului, susţinute pe litoral şi în deltă, unde vor depăşi 70 de km/ora. Temperatura aerului, în scădere în regiunile intracarpatice, va avea maxime cuprinse între 2 şi 12 grade.
In Europa va fi vreme rece si vant. Oraşele cu vremea cea mai caldă sunt cele din sudul continentului dar şi aici maximele sunt sub valorile medii multianuale: 16 grade cu ploi puternice, vânt şi descărcări electrice la Istanbul şi Atena, aceeaşi vreme la Roma dar mai rece, 12 grade la amiază. Şi mai rece în vest: 9 grade la Madrid, Paris şi Londra dar aici e noros şi plouă iar vântul prezintă intensificări. Către centrul continentului iarna şi-a intrat în drepturi: maxime între 1 şi 3 grade şi trecător ninsori slabe în Berlin, Varşovia, Praga, Budapesta şi Viena. Mai la nord, valori negative pentru maxime: minus 10 grade la Oslo şi minus 7 la Helsinki.

In saptamana care urmeaza, se pare ca iarna va pune stapanire pe Romania, vremea racindu-se accentuat, si semnalandu-se ploi. Precipitaţiile sunt aduse de sisteme noroase venind în principal din Mediterană. În partea de sud-est a ţării predomina ploile şi în general ţara noastră va fi invadata de mase de aer rece polar, se vor inregistra intensificari ale vantului ce va accentua senzaţia de frig, ploile se transformă în lapoviţă şi ninsoare pe areale tot mai extinse din vest, centru şi nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *