Vitiligo, cauze si tratament

Vitiligo este o tulburare a pielii  dobândita în care melanocitele – celulele care sunt responsabile pentru pigmentarea pielii – mor sau sunt distruse progresiv. Pierderea  pigmentilor pielii poate duce la formarea de pete neregulate albe.
Vitiligo este o afectiune frecventa a pielii. În Statele Unite, una din fiecare o sută persoane sufera de aceasta afectiune a pielii. Aproape doi la suta din populatia lumii sufera de vitiligo. Cercetarile medicale au aratat ca oamenii care sunt mai în vârstă, în general, sunt mult mai afectati de această boala a pielii, desi au existat cazuri în care copii si tineri au fost diagnosticati cu vitiligo.

Oameni de toate rasele pot contracta această afecțiune a pielii. Atunci cand celulele care produc melanina numite melanocite mor treptat, aceasta poate provoca pete albe pe piele. Chiar și ochii, nasul și gura pot fi afectate de această tulburare a pielii relativ comuna. Tulburarea de vitiligo poate provoca albire prematura a parului, de asemenea.

Persoanele fizice care își petrec perioade excesiv de lungi de timp sub lumina directa a soarelui au un risc mai mare pentru a se imbolnavi de vitiligo. Cu toate acestea, factorii cauzali exact responsabili pentru această tulburare de piele rămân necunoscuti / neidentificati încă.

Măsuri eficiente de tratament pentru vitiligo

Există numeroase opțiuni de tratament pentru a contracara efectele negative ale vitiligo. Terapia cu lumină, chirurgie și tratamentul medical sunt câteva opțiunile populare de tratament pentru aceasta boala a pielii. În funcție de gradul de pigmentare a pielii, o persoană poate opta pentru una sau o combinație de metode de tratament pentru combaterea vitiligo. Tratamentele concepute special pentru această tulburare vor dura intre 6 luni si 18 luni – in functie de gradul de depigmentare.

In acest articol vom face o analiză aprofundată în a opțiunilor de tratament pentru vitiligo.

Terapia cu raze

Razele ultra-violete sunt folosite pentru a contracara efectele negative ale vitiligo. Terapia cu raze pentru tratarea vitiligo are o rata de succes relativ mare. Tratamentele de trebuie să se desfășoare sub supravegherea unui dermatolog certificat.
Pacienții care au vitiligo care acoperă mai puțin de douăzeci la sută din piele sunt sfătuițisa faca foto-chimioterapie. Acest tratament va dura mai multe luni. Tratamentul va trebui să fie efectuat cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de gradul de depigmentare.

Un medic dermatolog certificat va aplica mai întâi un strat subtire de psoralen topic pe zonele afectate. După o jumătate de oră, pielea pacientului va fi expusa la lumină puternică UVA. Lumina UVA va determina o culoare rozalie a pielii pigmentate. Cu tratament repetat culoarea naturala a pielii va fi restaurata.

 

Vitiligo, cauze si tratament

 

Tratamentul cu laser

Oamenii care au pete extrem de mici, sunt consiliati de catre dermatologi pentru a merge pe aceasta tehnica de tratament. Laserul coroborat cu medicamente pe cale orala puternice poate trata persoanele care au mici depigmentari.

Terapii medicale

Corticosteroizi topici

Cremele cu corticosteroizi sunt prescrise pentru a restabili culoarea pielii. Aceasta terapie este extrem de eficienta în cazul în care pacientul începe tratamentul în stadiile inițiale, fiind diagnosticat cu vitiligo. Poate dura cel puțin trei luni înainte de orice schimbări.

Psoralen pe cale orala
În cazul în care vitiligo acoperă mai mult de douăzeci la sută din corpul unui individ, atunci acea persoană este sfătuita să meargă pentru acest tratament special. O persoană va consuma medicamentul psoralen oral, va aștepta cel putin două ore înainte de tratament cu raze UVA. Oamenii care sunt în imposibilitatea de a cheltui sume mari de bani pe tratament cu raze UVA pot consuma medicamentul psoralen oral înainte de a-si expune pielea la lumina directă a soarelui.

Terapii chirurgicale

Terapiile chirurgicale sunt recomandate numai în cazul în care toate celelalte opțiuni de tratament, care sunt special concepute pentru vitiligo, nu reușesc. Terapiile chirurgicale pot varia de la grefele de piele la tatuare și blister. Sunt enumerate mai jos unele terapii eficiente chirurgicale pentru vitiligo.

Grefe cutanate

Această opțiune chirurgicala este recomandata pentru persoanele care au pete extrem de mici. In aceasta procedura chirurgicala, un medic va înlocui sectiunile depigmentate cu secțiuni de piele sanatoasa. Aceasta este o optiune de tratament eficienta, iar oamenii care doresc să se bucure de rezultate imediate, în general, opteaza pentru aceste grefe de piele.

Tatuare

Oamenii, în general, nu asociază tatuarea cu vitiligo. Dar este exact ceea ce această metodă de tratament revoluționara face. Culorile tatuajului care sunt asemanatoare cu culoarea pielii unei persoane sunt aplicate pe zone ale pielii depigmentate. Această metodă de tratament este optima pentru acoperirea portiunilor mici de piele depigmentate.

Acestea sunt cateva dintre opțiunile de tratament extrem de eficiente, care sunt disponibile pentru a combate în mod eficient vitiligo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *