Ce este ADHD?

Lipsa de concentrare, hiperactivitatea, impulsivitatea  sunt comportamentele-cheie ale ADHD. Este normal pentru toți copiii să fie neatenti, hiperactivi sau impulsivi uneori, dar pentru copiii cu ADHD, aceste comportamente sunt mai severe și apar mai des. Pentru a fi diagnosticat cu aceasta  tulburare, un copil trebuie să aibă simptome de 6 luni sau mai mult și într-o măsură mai mare decât alți copii de aceeași vârstă.
Copiii care au simptome de lipsa de concentrare pot fi:
-ușor  distrasi, uita lucruri, și de multe ori trec de la o activitate la alta
-au dificultati de concentrare, concentrându-se pe un singur lucru
-se plictisesc cu o sarcină după doar câteva minute, cu excepția cazului în care fac ceva placut
-au dificultăți în concentrarea atenției asupra organizarii și completarii  unei sarcini sau a învăța ceva nou
-au probleme la  temele pentru acasă, de multe ori pierd lucruri (de exemplu, creioane, jucării, teme) necesare pentru a finaliza sarcinile sau activitățile.
-nu par să asculte atunci când li se vorbește si par sa viseze cu ochii deschisi.
-au dificultati de procesare a informațiilor
-nu reusesc să urmeze instrucțiunile

Ce este ADHD?
Copiii care au simptome de hiperactivitate mai pot avea atfel de manifestari:
-se frământa și se agita la locurile lor
-vorbesc non-stop
-au probleme sa stea  în timpul cinei, la școală
-sunt constant în mișcare
-au dificultati in a face sarcini sau activități liniștite.
Copiii care au simptome de impulsivitate pot fi:
-foarte nerăbdători
-fac comentarii nepotrivite, isi manifesta emoțiile, fără reținere, și acționeaza fără a ține seama de consecințe
-au dificultăți in a  aștepta pentru lucrurile pe care le doresc
-adesea, întrerup conversațiile sau activitățile altora.

Părinții și profesorii pot omite faptul că copiii cu simptome de lipsa de concentrare au o tulburare, deoarece acestia sunt adesea liniștiti și e  mai puțin probabil de a acționa. Ei pot sta liniștiti, părând să lucreze, dar  de multe ori nu acorda  atenție la ceea ce fac. Acestia se pot intelege bine cu alti copii, in comparatie cu cei cu alte subtipuri, care tind sa aiba probleme sociale. Dar copiii cu tipul de neatentie ADHD  nu sunt singurii ale căror tulburări pot fi ratate. De exemplu, adultii ar putea crede că copiii hiperactivi si impulsivi trebuie doar disciplinati emotional sau disciplinar .
Unii copii cu ADHD sunt hiperactivi, în timp ce altii stau liniștiti. Unii pun prea mult accent pe o sarcină și au probleme in indeplinirea ei. Alții sunt doar usor neatenti, dar prea impulsivi. Cele trei caracteristici principale ale ADHD sunt lipsa de concentrare, hiperactivitatea, impulsivitatea. De semnele și simptomele unui copil cu tulburare de deficit de atentie depinde  caracteristicile care predomină.Ce este ADHD?

Pana la varsta de patru sau cinci ani, însă, cei mai mulți copii au învățat cum să acorde o atenție altora,  să stea liniștiti  să nu spuna tot ce le trece prin capul. Deci, in  timp ce copiii ajung la vârsta școlară, cei cu  ADHD ies  în evidență în toate cele trei comportamente: neatentie, hiperactivitate, impulsivitate..

Este într-adevăr  ADHD?

Doar pentru că un copil are simptome de lipsa de concentrare, impulsivitate, hiperactivitate nu înseamnă că  are ADHD. Anumite conditii medicale, psihologice, tulburări și evenimente stresante de viață pot provoca simptome care arata ca ADHD.

Înainte ca un diagnostic precis de ADHD sa fie făcut, este important sa puteți consulta un  profesionist pentru a explora și de a exclude următoarele posibilități:

-Dizabilități de învățare sau probleme cu citirea, scrierea, abilitati motorii, sau de limbaj.
-Evenimente majore ale vieții sau experiențe traumatice (de exemplu, un abuz, moartea unei persoane dragi, intimidare, divorț).
-Tulburări psihice inclusiv anxietate, depresie, tulburare bipolara
-Tulburari de comportament
-Condițiile medicale, inclusiv probleme cu glanda tiroida,  neurologice, epilepsie, si tulburari de somn.

Un diagnostic ADHD se face de obicei de către un medic pediatru, neurolog, psiholog, psihiatru sau asistent calificat social. Profesorii, care lucrează îndeaproape cu mulți copii și sunt susceptibili in a avea  experiență la ADHD, sunt adesea utili pentru a ajuta la fața locului posibilele cazuri. Ei pot monitoriza  copiii și să discute posibile probleme cu părinții. Multe școli, de asemenea, cer cadrelor didactice să completeze formulare de evaluare, pe care un profesionist  le poate examina.
În plus față de consultanța cu profesorii și părinții, persoana care stabileste diagnosticul poate sa se uite la comportamentul unui copil în timpul situațiilor care necesită disciplină. Practicantul va vedea modul în care comportamentele perturbatorii afectează viața și relațiile, atunci când acestea apar, cât timp au fost prezenți alti factori, alte complicații (cum ar fi alte tulburări) și situația de acasă.  Odată ce un copil este diagnosticat, el primește, în general,  tratament  si este reevaluat  și monitorizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *