Depresia postnatala

Indiferent daca devii mama pentru prima data sau a patra oara, zilele si saptamanile urmatoare dupa nasterea copilului pot sa fie coplesitoare pe cat de incantatoare.
Multe femei experimenteaza unele stari majore dupa nastere, de la tristete pana la depresie majora, numita si depresie post-natala sau postpartum.
Sentimentele de tristete si depresie sunt mai comune dupa o nastere decat cred majoritatea oamenilor. Este important pentru noile mamici-si pentru cei din jurul lor- sa inteleaga simptomele depresiei postpartum si sa caute ajutor la familie, prieteni si ajutor medical specializat. Cu sprijinul corespunzator si tratament, mamele care trec prin depresia postpartum pot sa mearga mai departe ca un parinte sanatos si fericit.
Ce e depresia postpartum?
Aproape 80 la suta dintre femei trec prin ceea ce numim depresie postpartum, sentimente de tristete si instabilitate emotionala, care incep in primele zile dupa nastere. Cu aceste probleme emotionale, o femeie se poate simti fericita un minut si sa izbucneasca in lacrimi sau sa fie coplesita. Se poate simti trista, melncolica, descurajata, nefericita, obosita, sau cu toane. Aceasta stare poate duracateva zile, dar si o saptamana sau doua.  Depresia postnatala
De ce se intampla?
Aceste fenomene emotionale se crede ca sunt un efect natural al schimbarilor hormonale care apar odata cu sarcina si nasterea. Nivelul de estrogen si progesteron care cresc de-a lungul sarcinii scad brusc dupa nastere, si asta afecteaza starea de spirit. Odata ce hormonii se normalizeaza, tristetea de obicei trece fara tratament medical.
Ce sa faci
Este important sa beneficiezi de odihna, sprijin, hrana-din moment ce este epuizata sau privata de somn ori te simti stresata. Noile mame trebuie sa accepte ajutorul in primele zile si saptamani dupa nastere. Lasa familia si prietenii sa ajute cu aranjamentele, cumparaturile sau ingrijitul copilului. Lasa pe cineva sa pregateasca masa sau sa se uite de copil in timp ce tu te relaxezi la un dus, o baie sau dormi.
Odihneste-te suficient si mananca sanatos. Vorbitul cu oamenii apropiati sau cu alte mame poate sa te ajute sa te simti bine si sa-ti aminteasca de faptul ca nu esti singura. Nu trebuie sa te abtii sa plangi daca simti asta-dar incearca sa nu te concentrezi pe gandurile negative.
Depresia postnatala
Cand sa suni medicul
Daca depresia dureaza mai mult de o saptamana sau doua, vorbeste cu medicul tau, pentru a discuta daca depresia postpartum e cauza problemelor tale emotionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *