Inca trei medalii pentru Romania

Romania a reusit sa obtina inca 3 medalii, de data aceasta doua de bronz, si una de argint ieri, la Jocurile Olimpice de la Londra. Acestea au fost castigate de echipa feminina de gimnastica, antrenata de Octavian Belu, la concursul pe echipe, iar a doua medalie, de halterofilul Razvan Martin, care a adus tarii noastre medalia de bronz, în finala categoriei 69 de kilograme, a cincea pentru delegaţia României, la Jocurile Olimpice de la Londra, informează MEDIAFAX.

Medalia de argint a fost obtinuta de Roxana Cocos tot la haltere, în finala categoriei 69 de kilograme.

Cocoș a ridicat în total 256 de kilograme și nu a fost depășită decât de Jong Sim Rim, o halterofilă din Coreea de Nord care a apărut de niciunde în această finală.

Dupa multa munca, atat din partea antrenorilor cat si din partea gimnastelor, care au reusit sa se  menţină pe podiumul olimpic într-o competiţie dură cu ţări mult mai potente economic şi sportiv, precum SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Japonia sau Germania,

Cel mai dificil a fost crearea unei echipe omogene, din trei generatii de sportive, pentru formarea unui lot competitiv. Iata ce spune antrenorul Belu cu privire la acest lucru:

”Este o echipă la care am avut emoţii dacă se va descurca, pentru că e greu să omogenizezi o echipă cu o plajă de vârste de la 16 la 25 ani. E o muncă incredibilă de grea s-o faci pe Cătălina să reintre în disciplina pe care ar înţelege-o şi fără să i-o impui ar accepta-o Larisa. Sunt fete care şi-au dat mâna, au trecut peste orice reţineri ale mele şi iată că au făcut un rezultat, aşa cum este, dar care ne permite să supravieţuim”.

Avand in vedere ca Romania este o tara cu resurse si investitii  limitate in sport, valorile trebuie concentrate intr-un centru unic, pentru a se antrena inaintea intrecerilor.

”În fiecare dimineaţă în care mă scol, mă întreb cum este posibil lupţi cu SUA, China şi Rusia, văzând potenţialul acestor ţări. Cu tot respectul faţă de numărul de gimnaste din cele 3 ţări, noi avem un grup mic, cu care încercăm din puteri în fiecare zi să facem echipe bune cu care să mergem la competiţii. Acum suntem pe locul 3, iar pentru mine este ca un act de supravieţuire. SUA au condus în această competiţie de la început până la sfârşit, iar celelalte 3 ţări, China, Rusia şi România, au încercat să facă ceva, să fie pe podium. De data asta a fost poate rândul nostru, dar data viitoare nu se ştie”, a explicat Octavian Belu.

La haltere masculin,  Răzvan Martin, în vârstă de 20 de ani, a reuşit să ridice 152 kilograme la smuls, din cele trei încercări, având a doua performanţă, după liderul Qingfeng Lin (China, sportivul reusind sa atinga podiumul dupa 16 ani de cand Romania nu a mai obtinut o medalie olimpica la acest sport.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *