Puterea vindecatoare a plantelor (III)

Dafinul este o planta digestiva, cu un parfum placut si stimulant si este inytrebuintat la sosuri carora le da un gust deosebit. Exista multer specii de dafin, dar nu toate sunt comestibile. Astfel, edafinul pe care toti il cunoastem, dafinul roz si dafinul cirear, care sunt plante periculoase prin otrava pe care o contin-acidul cianhidric. Totusi, in farmacie, se intrebuinteaza si acestea in doze homeopatice, pentru combaterea palpitatiilor, a crampelor, a varsaturilor.

Dafinul roz este foarte otravitor, dar este intrebuintat tot in doze mici, ca medicament pentru tonifierea inimii.

Puterea vindecatoare a plantelor (III)

Fragii si capsunele sunt fructe foarte bogate in vitamine, saruri minerale, fosfor, fier. Fiind diuretice ajuta bolnavii care sufera d eficat, artrita, reumatism, piatra la rinichi, guta si diaree. Frunzele, de asemenea, uscate, se utilizeaza in ceaiurile depurative. Fragii si capsunele mancate pe stomacul gol fortifica organismul  si este bine sa se faca o cu aceste fructe. Consumate seara au un rol linistitor, iar dimineata, o foarte buna diureza. In cosmetica, mastile de fragi si capsune improspateaza si vitaminizeaza tenul. Frunzele uscate folosite la ceai sunt usor laxative. Sunt fructele permise si diabeticilor.Puterea vindecatoare a plantelor (III)

Laptuca (salata) este o leguma care aduce un aport mare de vitamine. Contine o cantitate foarte mare de vitamina E (a tinretii si a reproducerii). Combate crampele, tusea convulsiva(sub forma de sirop), insomnia si durerile menstruale. Se mananca cruda, dar foarte bine spalata si chiar usor dezinfectata, cade altfel, toate legumele ce se mananca obisnuit crude. Se consuma si fiarta. Masca de laptuca improspateaza tenul.Puterea vindecatoare a plantelor (III)

Levantica, sub forma de ceai si sirop, mareste diureza, ajuta functiilor ficatului si rinichilor. Otetul de levantica este utilizat in raceli, fiind un antitermic. In cosmetica, serveste bailor aromatice, odihitoare pentru nervi, catifeleaza pielea, aburii de la levantica indeparteaza ametelile. Tamponand fruntea cu alcool de lavanda, stimulam creierul.Puterea vindecatoare a plantelor (III)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *