Reflexele nou nascutilor

Viața pentru noii părinți este plina de surprize, dar este posibil să nu anticipati aceste reflexe aparent ciudate ale nou-născuților (uneori cunoscute ca reflexe primitive). Poate te întrebi de ce copilul tau nou-născut cade uneori brusc în somn, si apoi se trezeste repede? E din cauza unui reflex natural. Reflexele sunt răspunsuri previzibile, incontrolabile la un anumit tip de stimulare.Prin intelegerea reflexelor naturale ale nou-nascutilor, puteți câștiga o perspectivă în lumea lor uimitoare. Haideti sa vedem care sunt si ce inseamna ele.

Reflexul de supt

Ce este acesta? Bebelusul tau este nascut cu abilitatea instinctivă de a suge. El răspunde cand se afla langa sursa prin atingere. De exemplu, atunci când sta pe pieptul tău, deschide si inchide gura, demonstrând acest reflex. Dacă vă puneți un deget pe obrazul lui, el va deschide gura. Acest reflex este util deoarece este un semn precoce de foame, asa ca daca vezi copilul facand asta, încearca să-l hrănesti cât mai curând posibil.
Reflexul suptului este nevoia copilului de a suge și a câștiga hrana pentru a supravietui. Când ceva atinge cerul gurii copilului, el va suge instinctiv. Acest lucru ajută  la alaptat, pentru a lua substante nutritive. Deși acest lucru este reflexiv, nu toti copiii vor suge eficient la început, poate dura ceva practica.

Cât timp dureaza? Acest reflex este reprimat în jurul varstei de 6 luni. Asta înseamnă că încetează să mai fie instinctiv și devine voluntar atunci cand copilul tau are sistemul nervos central dezvoltat.

 

Reflexele nou nascutilor

 

Reflexul de tresarire

Ce este acesta? Acesta este unul dintre cele mai notabile reflexe la nou-născuți. Bebelusul tau va intinde brusc brațele și picioarele și apoi le va aduce aproape de corpul său, în reacție la ceva ce-l sperie, ca un zgomot brusc. Acest reflex poate face, uneori, copilul să se trezească. De exemplu, dacă el aude un zgomot are acest reflex ca raspuns la ceva care i-ar putea perturba somnul.

Reflexul de apucare

Ce este acesta? Este posibil să fi observat modul drăguț in care nou-nascutul va tine degetul în mână. Acesta este reflexul de apucare, ceea ce înseamnă că atunci cand atingi palma bebelusului tau iti apuca degetul cu mana. Tinand copilul aproape de tine și permițându-i sa apuce degetul este o modalitate foarte bună de a dezvolta o legătură strânsă cu nou-nascutul.

Cât timp dureaza? Acest reflex va dispare după câteva luni, deși este mai puternic in primele saptamani.

Reflexele nou nascutilor

Reflexul de dans

Ce este acesta? Ai observat atunci când tii copilul în poziție verticală și picioarele lui ating o suprafață, el face mișcări pas cu pas, cu picioarele? Acest lucru este din cauza reflexului de dans, de asemenea, numit uneori reflexul de mers pe jos.

Cât timp dureaza? Acest reflex durează până la aproximativ 11 săptămâni și nu are legătură efectiv cu mersul pe jos al bebelusului.

Reflexul tonic

Ce este acesta? Acest reflex apare atunci cand capul bebelusului este inclinat într-o parte. Brațul de pe partea cu care se inclina se va indrepta automat in afară, departe de corpul lui, și brațul se va indoi. Acest lucru este, uneori, cunoscut sub numele de poziția scrimer, deoarece se aseamănă cu felul in care stau scrimerii.

Cât timp dureaza? Reflexul tonic apare la naștere si dureaza aproximativ 6 – 7 luni.

Reflexul Babinski 

Reflexul  Babinski apare atunci degetul mare de la picior se indoaie spre suprafața superioară a piciorului. Acest reflex este normal la copiii foarte mici. Nu este normal după vârsta de 2 ani. Reflexul Babinski este una dintre reflexele  care apar la sugari. Este normal la copii de până la 2 ani, dar acesta dispare pe masura ce copilul devine mai mare și sistemul nervos se dezvolta. El poate dispărea la fel de devreme, la 12 luni.

Reflexele nou nascutilor

 

Prezența unui reflex Babinski, după vârsta de 2 ani este un semn de deteriorare a căilor nervoase de legătură intre măduva spinării și creier (tractul corticospinal). Un reflex Babinski poate apărea pe o parte sau pe ambele parti ale corpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *