Sri Lanka, un loc al extremelor

Zborul nostru cu Indian Airlines de la Kuala Lumpur a aterizat în Chennai, un oras de 5 milioane de persoane din sudul Indiei, cunoscut anterior ca Madras.

Am fost avertizati despre dificultățile de călătorie în India, prin urmare, ne-am simțit pregătiti. Cu așteptări foarte mici ne-am stabilit într-un hotel ieftin în zona Triplicane. Prima impresie a fost că nu e așa de rău.

Desigur, unele lucruri sunt un pic extreme. Oamenii defeca în stradă și altele (sau aceleași), locuiesc și dorm pe străzi. Totul este murdar și prost întreținut. Nu am putut vedea, de exemplu, daca clădirile sunt vechi și se prăbușesc din cauza lipsei de întreținere sau au fost afectate de tsunami.

Nu a fost nimic foarte atrăgător pentru noi în Chennai, puținele lucruri ciudate au fost neimpresionante, în principal, doar un oraș mare si murdar. Din fericire am găsit un bilet de avion pentru Colombo și Sri Lanka Airlines, care ne-a adus înapoi la Bangalore, centrul industrial IT ai Indiei.

Kandy

Am fost inițial foarte impresionati de Sri Lanka, din cauza calității companiei aeriane naționale. Kandy a fost prima noastră destinație și impresia noastră inițială buna a fost spulberata într-o mie de bucăți.

Se pare ca fiecare om din Sri Lanka, ne-a abordat pentru a începe o conversație “prietenoasa”, care rapid s-a dovedit a fi un teren comercial sau o încercare de ne duce undeva, astfel încât sa obțina un comision. Într-un caz, doi tipi s-au împins pentru a ne oferi bilete la un spectacol dar au fost destul de prietenosi,  si am le-a spus că avem deja alte planuri.

 

Sri Lanka, un loc al extremelor

 

Kandy nu a fost la fel de impresionant, lacul nu este prea mare, aerul din centru este foarte poluat, Templul este în regulă, dar apoi am văzut atât de multe temple.

Am ales să mergem la un spectacol mai puțin comercial de dans Kandyan la YMBA.. Spectacolul a fost un mod plăcut de a petrece timpul, si s-a terminat cu o plimbare pe foc.

În grădinile botanice din jur, există o mulțime de plante diferite, dar cel mai interesant lucru sunt liliecii care stau suspendati în copaci, in partea de nord a parcului.
În Sigiriya, în triunghiul de nord cultural din Kandy, am fost mai întâi confruntati cu discriminarea oficială împotriva străinilor de către guvernul din Sri Lanka. A trebuit să plătim de 100 de ori mai mult decat locuitorii din Sri Lanka pentru a vizita situl. Desigur, nu se face asa ceva  sa te simti binevenit în țară. Întreținerea și restaurarea sitului se face datorită sprijinului din țări străine, ceea ce înseamnă că noi de fapt plătim de două ori pentru situl din Sri Lanka.

 

Sri Lanka, un loc al extremelor

 

Am sperat să văd oameni carora le pasa de elefanți, dar în schimb am văzut numai de persoane interesate sa extraga bani cât mai mult posibil de la străini, utilizând elefanții ca un instrument.

Am fost destul de dezamăgiti în Sri Lanka din ceea ce am experimentat până acum. Oamenii păreau superficiali, prietenia lor a fost invariabil doar un mijloc de a extrage bani de la noi.

Desigur, acesta este guvernul “Republicii Democratice Socialiste Sri Lanka”, ca țară anacronica ce se autointitulează, care stabileste exemplul prin desprinderea de străini cu taxele indecent de mari de intrare. Ce spune acest lucru despre Sri Lanka? Că străinii sunt aici pentru a fi mulsi de cât mai multi dolari posibil și că este perfect OK pentru a supraîncărca un străin. Este o atmosferă putreda.

 

Sri Lanka, un loc al extremelor

 

Galle, Unawatuna și tsunami

Am plecat  in  sudul Sri Lanka,  am luat trenul spre Colombo prin munții pitorești din centrul Sri Lanka, urmat de un tren de la Colombo de-a lungul coastei Galle. La câțiva kilometri sud de Colombo, distrugerile provocate de tsunami au fost vizibile peste tot. Linia de tren în sine a fost distrusa, dar de atunci a fost reconstruita. Case ruinate, mormane de cărămizi, cateva ziduri încă în picioare, uneori, un cort sau baracă de lemn între moloz, servind ca locuințe temporare.

Galle Fort era încă intact, zidurile vechi nu au servit pentru scopul lor militar, dar a salvat viețile tuturor celor care au fost langa pereți în timpul tsunami.

Galle Fort a fost construit de COV (Olandez East India Company), în 1663. Sri Lanka a fost o colonie olandeză până când Napoleon a invadat Olanda. Marea Britanie, apoi a preluat fostele colonii olandeze pentru păstrarea în siguranță până Napoleon a fost învins. Cu toate acestea Sri Lanka nu a fost returnata în Țările de Jos după înfrângerea lui Napoleon.

La o excursie de o zi la Galle, am constatat că într-adevăr, toate clădirile au fost deteriorate sau distruse, dar aproximativ o treime au fost reconstruite și au fost deschise pentru afaceri. Singurul lucru care lipseste au fost alti vizitatori. Am decis să ne mutam în Unawatuna pentru câteva zile.

Toata lumea a avut o poveste despre tsunami de spus. Omul care a fugit cu soția și cei doi copii, au reușit să salveze reciproc prin organizare si atunci când s-au întors la ceea ce a mai rămas din casa lor, au descoperit ca, chiar si cainele familiei a reușit cumva să supraviețuiască. Un alt om luat de val  a reușit să înoate până la un balcon la primul etaj al unui hotel unde au fost două persoane care l-au tras.

Am găsit Unawatuna mai placuta decat Kandy și oamenii  mult mai prietenosi. În ciuda tsunami, a fost posibil să ne relaxam, se ne bucuram de mancare la restaurantele de-a lungul plajei sau sa facem o baie în apa calda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *