Tibet, festivalul Saga Dawa

Aceasta este povestea despre unul dintre momentele cele mai impresionante la care l-am asistat. Acum, că sunt “din nou cu picioarele pe pământ” de câteva luni deja, mă întreb uneori dacă am fost într-adevăr acolo … dar am fost acolo, si totul a fost atât de uimitor!

Saga Dawa

“Saga Dawa este un important festival budist tibetan, are loc în fiecare an în ziua lunii pline a lunii a patra a calendarului tibetan, pentru a sărbători Sakyamuni – iluminare.” , Asta e ceea ce fiecare ghid vă va spune. Dar, ca am fost acolo, acel moment a fost mai mult ca o parte dintr-un eveniment magic, ceva care devine o aderență totală la toate simturile. Deci, ce se întâmplă? În fiecare an, se înlocuieste catargul Tarboche, pe Kora Kailash, la sud de munte. Oameni din întreg Tibetul se aduna aici în acea zi pentru a atașa steagurile lor de rugăciune aduse de acasă, să se roage, și pentru a ajuta la ridicarea catargului. Catargul trebuie să stea în poziție verticală perfecta, altfel, lucrurile nu sunt bune pentru Tibet. Ceremonia de ansamblu este condusa de un Dalai  Lama de la mănăstirea din apropiere.

 

Tibet, festivalul Saga Dawa

 

Am fost norocoasa să ajung cu doar aproximativ o oră înainte de ceremonia  catargului. Oamenii se roagă și aruncă “windhorses” (bucăți mici de hârtie colorată, cu scripturile budiste pe ele) în aer. Ca vizitator ești aproape forțat să ii urmezi. De-a lungul dealurilor din apropiere, o mulțime de oameni stau si se uita la “spectacol”.

Catargul este agatat cu ajutorul unui structuri și frânghii. Dalai Lama dă continuu instrucțiuni privind modul de a face acest lucru, când să se oprească și când sa mearga mai departe. Oricine poate contribui la tragerea corzii, asta e o parte “non-organizată” , dar există întotdeauna o mulțime de oameni care fac asta spontan. Atunci când nu se poate merge mai departe folosind structurile se opresc timp de aproximativ o jumătate de oră.

Tibet, festivalul Saga Dawa

Apoi vine partea finală, ultimul pas din care trebuie să rezulte un catarg in poziție verticală perfectă. Un cablu de oțel este atașat la două camioane, motoarele sunt încălzite, și apoi, la un semn de la Lama, ei merg înapoi, trăgând catargul. Pentru a putea controla mișcarea, pe ambele părți oamenii trag in acelasi timp, pentru a preveni ca acesta sa nu se încline. Odată ce camioanele incep sa se miste, totul merge foarte repede, catargul se mișcă. Și apoi magia are loc, catargul stă în poziție verticală, și în acel moment, mii de windhorses zboara spre cer … ca o explozie de rugăciuni. Puteți simți într-adevăr un sentiment brusc de mare fericire.

Ne-am alăturat în acest fel, într-un fel de euforie. Câteva ore mai târziu locul este gol din nou, cu excepția corturilor ce aparțin oamenilor care vor petrece noaptea aici, poate pentru a reveni a doua zi. L-am întrebat dacă șoferul nostru tibetan daca a fost într-o poziție bună catargul și el mi-a răspuns “totul este în regulă, acest lucru este bun pentru Tibet”.

Festivalul Saga Dawa a avut loc aici în ultimii o mie de ani … După ce am avut parte doar o dată de o astfel de experienta puternica, nu voi uita niciodată acele momente de magie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *