Iranul, devastat de cutremur

Haos, durere si disperare, asa putem descrie situatia din Iran, unde ieri dupa-masa s-au produs doua seisme, in urma carora s-au inregistrat 227 de morti si 1380 de persoane ranite, dupa ultimul bilant oferit de ministrul de interne al acestui stat Mustapha Mohammad Najar. Acesta a precizat :”Din nefericire există 227 de morţi şi 1.380 de răniţi (…). Răniţii au fost transferaţi la spitale din Tabriz şi din regiune” .
Alti oficiali au declarat ca ar fi circa 250 de decedati si in jur de 2000 de raniti. “Operaţiunile de căutare şi salvare sunt terminate, trecem acum la asigurarea nevoilor de cazare şi hrană ale supravieţuitorilor”, a adăugat Najar. Se pare ca jumatate din cele 600 de sate din zona au fost distruse in proportie de 40 pana la 100 la suta, majoritatea caselor fiind din caramida sau pamant. Ministrul a mai spus ca “4.329 de corturi, 10.000 de pături şi 18.000 de pachete cu hrană” au fost distribuite şi că “92 de echipe operaţionale, trei elicoptere, 220 de ambulanţe, dar şi buldozere şi alte utilaje au fost trimise la faţa locului”.

Oamenii din zonele afectate de cele doua cutremure ce s-au produs la un interval de 10 minute in regiunea de munte Varzeghan la 60 km nord-vest de Tabriz s-au mobilizat astazi in cautarea de supravietuitori sub daramaturi. Au existat 55 de replici ale cutremurelor pana in prezent, dar de intensitate mica.

S-au demarat inca de dimineata actiunile de trimiterea de ajutoare pentru sinistrati, iar echipele Crucii rosii se aflau la locul cutremurului inca de sambata. Ranitii au fost transportati cu ambulantele la spitale si se cauta posibili supravietuitori printre ruine. In satul Baje-Bal au murit 33 de oameni, majoritatea femei si copii iar bilantul victimelor poate creste in orice moment.

Prefectul regiunii Moharam Foroughi, a declarat: “Douăsprezece sate au fost distruse în proporţie de 100% în regiunea Varzeghan. Fiecare dintre ele avea între 900 şi 1.000 de locuitori, iar 40% dintre ei au murit”, Însă, pentru moment, nu există confirmarea unui astfel de bilanţ.

Se pare ca pana in prezent nu se cunoaste numarul exact al victimelor inregistrate, dar azi dimineata ministrul de Interne Mohammad Najar s-a prezentat impreuna cu ministrul Sanatatii si seful Semilunei Rosii in zonele afectate, pentru o evaluare a situatiei si organizarea operatiunilor.

Reamintim ca sambata, la ora locala 16. 53, 15.23 ora Romaniei, 2 cutremure cu magnitudinea de 6.2 respectiv 6 au avut loc in Iran cu epicentrul la Ahar si Varzeghan, la 60 de km de Tabriz.

Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante şi fiind afectat de-a lungul timpului de numeroase cutremure devastatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *